Αεροφωτογραφίες επιβεβαιώνουν ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Σύμφωνα με αεροφωτογραφίες που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ της Παρασκευής η ισραηλινή εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών ISI-ImageSat International, φαίνεται ότι ένα τμήμα του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου του Χαλεπίου στην βόρειο Συρία βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια προχθεσινής αεροπορικής επίθεσης, η οποία, σύμφωνα με τα κρατικά συριακά ΜΜΕ, φέρεται να είχε πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

Όπως

μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων, η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία αποδεικνύει ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση ήταν μικρής έκτασης, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο διάδρομος προσγείωσης ετέθη ήδη από σήμερα σε πλήρη λειτουργία.

Είχαν προηγηθεί αναφορές την Πέμπτη από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έβαλε σε δύο αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της κατά των διαδρόμων προσγείωσης αφ’ ενός του αεροδρομίου του Χαλεπίου και αφ’ετέρου του αεροδρομίου της Δαμασκού, που πραγματοποιήθηκε με διαφορά λίγων λεπτών.

Όπως σχολιάσθηκε σχετικά από ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές, οι ενδείξεις των δύο συμβάντων καταδεικνύουν ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε σκοπό να απωθήσει ιρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε οπλισμό που προοριζόταν για την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το ιρανικό μεταγωγικό είχε σκοπό να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, πλην όμως δεν κατάφερε να προσγειωθεί επειδή είχε προηγουμένως βομβαρδιστεί ο διάδρομος προσγείωσης. Όταν το μεταγωγικό στράφηκε προς το αεροδρόμιο της Δαμασκού, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε τον διάδρομο προσγείωσης και στο ως άνω αεροδρόμιο για να εμποδίσει την προσγείωση του ιρανικού αεροπλάνου που τελούσε εν πτήσει.

Η ISI-ImageSat International δημοσιοποίησε επίσης αεροφωτογραφίες κατεστραμμένων κτηρίων που φέρονταν να στεγάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις πλησίον της πόλης Μασιάφ της βορειοδυτικής Συρίας, και περί των οποίων είχε ανακοινωθεί ότι είχαν πληγεί από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στις 25 Αυγούστου.

Όπως είχαν αναφέρει στρατιωτικές πηγές σε δημοσιογράφους της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, στις συγκεκριμένες στρατιωτικές βάσεις του συριακού στρατού, η φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ κατασκεύαζε πυραύλους ακριβείας εφαρμόζοντας ιρανική τεχνογνωσία που της παρείχε η Τεχεράνη.
Αντίθετη στις τουριστικές πτήσεις από το ισραηλινό αεροδρόμιο Ραμόν η Παλαιστινιακή Αρχή


Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αντίθετη στην χρήση του νέου ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Ραμόν για την μετακίνηση των πολιτών της που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στο κρατικό ιορδανικό ειδησεογραφικό πρακτορεία PETRA ο Παλαιστίνιος Υπουργός Μεταφορών, Άσεμ Σάλεμ, προσθέτοντας ότι η στάση της κυβέρνησής του ως προς το ενδεχόμενο αυτό είναι «ξεκάθαρη και οριστική».

Ο Σάλεμ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς για το θέμα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την πολυετή συνεργασία που διατηρεί με την Ιορδανία, τονίζοντας ότι «πάγια θέση της κυβέρνησής του είναι να συνεργάζεται με τις αραβικές χώρες, και κυρίως με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, το οποίο αποτελεί για την Παλαιστίνη την μοναδική πύλη εξόδου εξ ανατολών».

Ανέφερε μάλιστα, ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ενημερώσει σχετικά και την Τουρκία ότι τάσσεται κατά της πραγματοποίησης τουριστικών πτήσεων στις οποίες θα μπορούν να επιβιβάζονται Παλαιστίνιοι πολίτες με προορισμό τα τουρκικά αεροδρόμια». Αντιθέτως, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Μεταφορών επανέλαβε το αίτημα που εκφράσθηκε επανειλημμένα από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Ραμάλα, ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το διεθνές αεροδρόμιο πλησίον της Καλάντια στην Δυτική Όχθη, το οποίο έπαψε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 1967, όταν περιήλθε υπό ισραηλινό έλεγχο ο ανατολικός τομέας της Ιερουσαλήμ. Έως ότου αυτό συμβεί, τότε «το διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν θα πρέπει να αποτελεί την μόνη πύλη εξόδου για τους Παλαιστινίους» που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κατέληξε.

Στις 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τουριστική πτήση της ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας Arkia από το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν του νοτίου Ισραήλ, στην οποίαν επέβαινε ομάδα Παλαιστινίων τουριστών με προορισμό τη Λάρνακα. Επρόκειτο για την πρώτη πτήση που απευθυνόταν σε Παλαιστίνιους πολίτες, κατ’ εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θέσπισαν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας κατόπιν αμερικανικής ενθάρρυνσης, μετά από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Οι 22 Παλαιστίνιοι ήταν μέλη τοπικού συλλόγου φαρμακοποιών, που αρχικά σκόπευαν να μεταβούν στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν με προορισμό την Τουρκία. Ωστόσο, αφού πληροφορήθηκαν για τα νέα ΜΟΕ, προτίμησαν να πετάξουν στην Κύπρο από το αεροδρόμιο Ραμόν, χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν την γέφυρα Άλενμπι και να μεταβούν στην Ιορδανία.

Μετά την πρόσφατη πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν και εκείνες να πραγματοποιούν πτήσεις προς και από τα τουρκικά θέρετρα, που παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή στην τοπική παλαιστινιακή αγορά. Μάλιστα η εταιρεία Arkia προτίθεται να πραγματοποιήσει πτήσεις προς την Τουρκία από το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν, προκειμένου να προσελκύσει Παλαιστινίους επιβάτες κατ’ εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, και κατόπιν συντονισμού των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών, οι επιβάτες που προέρχονται από την Δυτική Όχθη θα μπορούν να μεταβαίνουν με λεωφορείο προς το αεροδρόμιο Ραμόν διασχίζοντας 180 χλμ., αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο γραφειοκρατικές διατυπώσεις κατά τον συνοριακό έλεγχο της γέφυρας Άλενμπι μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Από την άλλη πλευρά όμως, υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί αντιστοίχως η χρήση του ιορδανικού διεθνούς αεροδρομίου ‘Βασίλισσα Άλια’ του Αμμάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα