Αφγανιστάν: Σύνοδος των ηγετών της G7 την Τρίτη

Η ψηφιακή Σύνοδος των ηγετών της G7 σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανία8w, Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους (που επιτεύχθηκαν) τα 20 τελευταία χρόνια», έγραψε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο Twitter.

Μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 διεξήχθη την Πέμπτη. Μετά το τέλος της, οι υπουργοί κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει εμπορικά αεροσκάφη για να μεταφέρουν ανθρώπους που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και κατόπιν κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).

Ο Κίρμπι ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το υπουργείο Άμυνας «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Χάος και φρίκη - «Γολγοθάς» η φυγή από την Καμπούλ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα