Αφλογιστία αλά... κυπριακά και γκέλα για την Ελλάδα!

Ένα από τα παράδοξα του ποδοσφαίρου. Δεν παίζεις καθόλου καλά αλλά νικάς εύκολα (2-0 τη Μολδαβία), παίζεις σημαντικά καλύτερα -όπως... περίπου θες να παίζεις σαν ομάδα- αλλά η μπάλα δεν μπαίνει μέσα και κάνεις... γκέλα (0-0 με το Κόσοβο). Αυτή εν πολλοίς είναι η ιστορία του «άσφαιρου» ματς της Εθνικής μας κόντρα στο Κόσοβο στο ΟΑΚΑ, για την 4η αγωνιστική του ομίλου μας στο Nations League. Επιπροσθέτως, όπως αποδείχθηκε,

το σχήμα του Φαν'τ Σχιπ με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα είχε και πάλι πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, στοιχείο που οδήγησε και σε αυτό το αποτέλεσμα.

Βελτιωμένη μεν, άσφαιρη δε

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, η Εθνική μας που παρατάχθηκε από τον Φαν'τ Σχιπ με την ίδια ενδεκάδα σε σχέση με την προηγούμενη νίκη, προσπάθησε από τις πρώτες στιγμές να πιέσει ψηλά το Κόσοβο και να κυκλοφορήσει τη μπάλα σωστά και γρήγορα και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε καθ' όλη τη διάρκεια του 90λεπτο. Το ματς είχε γρήγορο ρυθμό, με τη γαλανόλευκη να είναι αισθητά καλύτερη με τη μπάλα στα πόδια σε σχέση με το προηγούμενο ματς, με αρκετά κλεψίματα από πίεση στη μπάλα, με καλές πάσες και κίνηση στο χώρο -τα στοιχεία που έλειψαν στο 2-0 επί της Μολδαβίας.

Το Κόσοβο από την πλευρά του, σε αντίθεση με τον προηγούμενο αντίπαλο που έπαιξε μια μαζική άμυνα, είχε -όπως γνώριζε ο Φαν'τ Σχιπ- εντελώς διαφορετική φιλοσοφία παιχνιδιού. Με όσες δυνατότητες έχουν, οι Κοσοβάροι προσπαθούν να παίζουν και αυτοί ποδόσφαιρο, να επιτίθενται με πολλούς παίκτες και να ασκούν αντίστοιχα πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Το στυλ αυτό φυσικά βοήθησε στον ρυθμό του αγώνα, με την Ελλάδα να βρίσκει σαφώς πολλούς περισσότερους χώρους για να παίξει πιο ελεύθερο, πιο επιθετικό ποδόσφαιρο, με πολλές συνεργασίες και ορθολογική, γρήγορη ανάπτυξη από την άμυνα προς την επίθεση.

Έλειψε μόνο το γκολ

Το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, όπως και απέναντι στους Μολδαβούς, ήταν το 0-0, ωστόσο ούτε η ροή και η εικόνα του αγώνα είχαν καμία σχέση με εκείνο το ματς, ούτε και συνολικά η απόδοση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Στο 9' η Ελλάδα είχε την πρώτη καλή αλλά ανεκμετάλλευτη στιγμή της, στο 16' ο Μάνταλος την πρώτη ολοκληρωμένη τελική με κεφαλιά-άουτ, ενώ ένα δίλεπτο μετά, ο Λημνιός κέρδισε πέναλτι από τον Σάλα στην αντεπίθεση, μετά από ένα από τα πολλά κλεψίματα της Εθνικής. Ωστόσο, ο άνθρωπος του αγώνα για τους Κοσοβάρους, ο γκολκίπερ Μούριτς, έπεσε στη γωνία του και έπιασε την εκτέλεση του Μπακασέτα στο 19'!

Δύο ακόμη λεπτά αργότερα, ο Μούριτς έπιασε και το τετ-α-τετ του Λημνιού, στο 27' ο Παυλίδης σούταρε άουτ από δύσκολη θέση στην περιοχή, ενώ στο 33' ο σέντερ φορ της Εθνικής αστόχησε με κοντινή προβολή έπειτα από γύρισμα του Λημνιού. Αυτός αντίστοιχα έχασε και την τελευταία φάση της ομάδας μας στο πρώτο μέρος, όταν είδε τον Μούριτς να αποκρούσει την προσπάθειά του στο 41'. Χαρακτηριστικό της υπεροχής της Εθνικής στα πρώτα 45' ήταν ότι ο αντίπαλος είχε μόλις μια επικίνδυνη «κατεβασιά», στο 36', η οποία κόπηκε χωρίς καν να κάνουν τελική προσπάθεια.

Βελτιώθηκαν και απείλησαν οι Κοσοβάροι

Μετά την πολύ καλή εμφάνιση της Εθνικής η οποία δεν αποτυπώνεται στο 0-0 και σε κάθε περίπτωση δεν μετουσιώθηκε σε προβάδισμα στο σκορ, το Κόσοβο ήταν καλύτερο για ένα δεκάλεπτο στην επανάληψη. Εμφανώς βελτιωμένοι οι αντίπαλοι, εκμεταλλεύθηκαν κάποια λάθη της ελληνικής άμυνας και είχε δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στο 46' και το 52' όταν αρχικά ο Βλαχοδήμος έσωσε τετ-α-τετ του Καστράτι και έπειτα ο Χατζηδιάκος «έβγαλε» σουτ του Πατσαράντα πάνω στη γραμμή.

Πρώτη φάση της Ελλάδας στο δεύτερο μέρος ήταν η χαμένη διπλή ευκαιρία του 59' με Λημνιό και Ζέκα. Λίγο μετά, ο Φαν'τ Σχιπ έκανε και αλλαγές στην ομάδα, βάζοντας Μπουχαλάκη, Φούντα, Φορτούνη και Πέλκα. Όπως φάνηκε, ειδικά αυτή του Φορτούνη μάλλον θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ενώ στο τέλος η αλλαγή Χατζηδιάκου-Λαμπρόπουλου δεν είχε... λογική, αφού η ομάδα έψαχνε γκολ. Σε γενικές γραμμές και πάλι όμως η Εθνική ήταν συνολικά καλύτερη από τον αντίπαλο, όμως τα πάντα σταματούσαν είτε λίγο πριν την τελική πάσα, είτε πάνω στον «τοίχο» Μούριτς. Μετά τις αλλαγές (και των δύο ομάδων), ο ρυθμός έπεσε αρκετά, με τους Κοσοβάρους να οπισθοχωρούν και να κλείνονται περισσότερο όσο περνούσε η ώρα, αφού αυτό το 0-0 σαφέστατα και θα ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα για αυτούς.

Η Εθνική συνέχισε να κυκλοφορεί τη μπάλα με υπομονή και να ψάχνει κάτι καλό στην περιοχή του Κοσόβου, μια ακόμη κλασική ευκαιρία για γκολ, αυτή όμως δεν ήρθε ποτέ. Το τελικό 0-0 έριξε την ομάδα μας στη δεύτερη θέση του ομίλου, πίσω πλέον από τους Σλοβένους...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ελλάδα (Τζον Φαν'τ Σχιπ / 4-2-3-1): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος (85' Λαμπρόπουλος), Σβάρνας, Τζαβέλλας, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Ζέκα (62' Μπουχαλάκης), Λημνιός (73' Πέλκας), Μπακασέτας (73' Φορτούνης), Μάνταλος (63' Φούντας), Παυλίδης.

Κόσοβο (Μπερνάρ Σαλάντ / 4-2-3-1): Μούριτς, Ντρέσεβιτς, Αλίτι, Βοιβόντα, Πατσαράντα, Σάλα, Λοσάι (34' Ρασκάι), Καστράτι, Τσελίνα (63' Χασάνι), Χαντεργκιονάι, Κολόλι (80' Ρασάνι).

Διαιτητής: Ρόι Ρέινσραϊμπερ (Ισραήλ)

Βοηθοί: Νάτι Ντοτάν (Ισραήλ), Ματιγιάχου Γιακόμποφ (Ισραήλ)

Τέταρτος: Εϊτάν Σμουέλεβιτς (Ισραήλ)

Keywords
Τυχαία Θέματα