Αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά αφόρισε, σήμερα, ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος. 

Ο Αμβρόσιος, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, εν τη απουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Ιερώνυμου, αφόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους δύο Υπουργούς με αφορμή δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο.

Ο πρώην Μητροπολίτης χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα την δήλωση

αυτή ως «βλάσφημα λόγια» και κάλεσε την Υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα», δίνοντας διορία μέχρι το Σάββατο.

Σύμφωνα με τοπικά και εκκλησιαστικά μέσα, αρκετοί πιστοί έφυγαν από την εκκλησία όταν ο Αμβρόσιος ξεκίνησε να διαβάζει τον αφορισμό. 

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η άρση του αφορισμού μπορεί να γίνει είτε από τον ιερωμένο που τον διάβασε είτε από την Ιερά Σύνοδο. 

Η θέση της Ιεράς Συνόδου 

Μόνο η Ολομέλεια των Μητροπολιτών έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, διευκρινίζει, με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά τον σημερινό αφορισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού και των Υπουργών Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας από τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. 

«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : 'Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα'. Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη. Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα