Αυστρία: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα της ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες πολλοί από τους οποίους βαριά, έκανε σήμερα ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Συνοδευόμενος από μέλη της τοπικής κυβέρνησης-δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής, ο Μίχαελ Λούντβιγκ παραβρέθηκε στην τελετή στην Πλατεία Ντέσιντερ-Φρίντμαν, που υπήρξε

ένα από τα σημεία της τρομοκρατικής επίθεσης, και στην οποία τοποθετήθηκε η λιτή γρανίτινη αναμνηστική στήλη-πλάκα με την επιγραφή „Στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις 2 Νοεμβρίου 2020".

„Αυτή η νύχτα ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη καμπή και δύσκολες ώρες για την πόλη μας", το μνημείο πρέπει να είναι μια „μόνιμη υπόμνηση" και ανεγέρθηκε σε υπενθύμιση του ό, τι πρέπει κανείς να αντιστέκεται ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Ο Μίχαελ Λούντβιγκ εξήρε την στάση εκείνων των ανθρώπων που είχαν βοηθήσει άλλους εκείνο το βράδυ και, για παράδειγμα, παρείχαν προσωρινό καταφύγιο, ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και δημοτικούς υπαλλήλους για την άμεση κινητοποίησή τους τις κρίσιμες ώρες, όπως επίσης και για την διεθνώς εκφρασθείσα αλληλεγγύη.

Στην τελετή, η οποία συνοδεύτηκε μουσικά από μέλη της Συμφωνικής της Βιέννης, απαγγέλθηκε το ποίημα "Ρέκβιεμ" που γράφηκε ειδικά στη μνήμη των θυμάτων από την γνωστή συγγραφέα Μόνικα Χέλφερ.

Στο μεταξύ, ως αντικείμενα-εκθέματα σε μουσεία χρησιμοποιούνται ήδη τα εκατοντάδες κεριά, λουλούδια και άλλα λατρευτικά αντικείμενα που είχαν εναποτεθεί στη μνήμη των θυμάτων από τον πληθυσμό στα σημεία της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ένα μέρος αυτών φιλοξενούνται στο "Σπίτι της Ιστορίας", ενώ το "Μουσείο Βιέννης" έχει ήδη τεκμηριώσει τα σημεία της επίθεσης για "να καταστήσει σαφές πόσοι άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις πένθους για τα θύματα", όπως αναφέρεται σχετικά.

Αύριο, Τετάρτη, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης, στον οποίο έχει εναποτεθεί επίσης μέρος των αντικειμένων - θα παρουσιαστεί ένα έργο από μια ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου - που θα εκτίθενται ως καλλιτεχνική εγκατάσταση στο χώρο της εισόδου στην τεράστια πύλη του ναού.

Ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, είχε αφήσει πίσω του τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες, ενώ ο ίδιος σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων είχε αναγγείλει ένα νέο "Αντιτρομοκρατικό πακέτο", που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προληπτική ηλεκτρονική παρακολούθηση επικίνδυνων ατόμων που έχουν αποφυλακιστεί - όπως ο δράστης της επίθεσης -- καθώς επίσης και την αποκαλούμενη "προληπτική κράτηση".

Περαιτέρω σημεία αφορούν τη δυνατότητα ανάκλησης της αυστριακής υπηκοότητας μετά από τρομοκρατική καταδίκη, αφαίρεση άδειας οδήγησης και αυστηρότερους νόμους για όπλα, καθώς και „επέκταση ποινικού αδικήματος για την αποτελεσματική καταπολέμηση του θρησκευτικά υποκινούμενου πολιτικού εξτρεμισμού (πολιτικό Ισλάμ)".

Εξτρεμιστικοί σύλλογοι και χώροι λατρείας μπορούν να κλείνονται πιο εύκολα σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, και επιπλέον, πρέπει να υπάρχει δεσμοποίηση της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Με την επέκταση του νόμου περί συμβόλων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεών, και ένας „ενιαίος κατάλογος ιμάμηδων" καθιστά δυνατό το κλείσιμο χώρων λατρείας σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αναφέρεται στο "Αντιτρομοκρατικό πακέτου".

Η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, αποτέλεσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα βαρύ πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων που ζουν στην αυστριακή πρωτεύουσα η οποία, σχεδόν επί δεκαετίες, παρέμενε "άθικτη" από ένα παρόμοιο κτύπημα.

Ωστόσο, ήταν μάλλον απίθανο η Αυστρία να παραμείνει για πάντα "Νησί των ευλογημένων", όπως χαρακτηριζόταν την εποχή του ιστορικού καγκελάριου της Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1970 και 1983.

"Κάποιος, είχε συχνά την αίσθηση ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά όχι στη Βιέννη", όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάλυσή του ο γνωστός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Τόμας Ρίγκλερ.

Διαβάστε ακόμη: Οι τελωνειακές αρχές της Ολλανδίας κατάσχεσαν το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα