Αυστρία:Ο Νόρμπερτ Χόφερ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές του 2022

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο ηττημένος των αυστριακών προεδρικών εκλογών του 2016 και νυν αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αναθεωρώντας παλαιότερη θέση του, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, εάν ο νυν ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Συγκοινωνιών

στον κυβερνητικό συνασπισμό (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019) των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαδεχθεί πέρυσι στην αρχηγία του κόμματος του τον παραιτηθέντα, εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα” -- του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής -- αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, σε περίπτωση που ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν διεκδικήσει το 2022 μία νέα προεδρική θητεία, ο ίδιος θα συμβούλευε τους Ελεύθερους να μην έχουν δικό τους υποψήφιο καθώς, όπως σημειώνει, στην Αυστρία θεωρείται κανόνας ότι είναι αδύνατο σε υποψήφιο να κερδίσει σε εκλογές με αντίπαλο υποψήφιο έναν ήδη διατελέσαντα πρόεδρο.

Ωστόσο, ο Νόρμπερτ Χόφερ άφησε αναπάντητο το ερώτημα, εάν θα είναι υποψήφιος εφόσον δεν υπάρξει νέα υποψηφιότητα του νυν προέδρου, ο οποίος, όπως αναφερόταν το απόγευμα από το Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, θα ανακοινώσει “έγκαιρα” την σχετική απόφασή του.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ υπήρξε υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες τελικά έχασε και οι οποίες υπήρξαν οι πλέον παράδοξες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945, αφού γνώρισαν δύο αναβολές και χρειάστηκαν τρεις προσφυγές στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας.

Σημαδεύτηκαν, εξάλλου, από τον μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα διάρκειας δώδεκα μηνών, τον οποίο η ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προσπάθησε να μετατρέψει σε άγρια αρένα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο κυρίως το έντονο τότε σε όλη την Ευρώπη προσφυγικό ζήτημα.

Στον τρίτο επαναληπτικό γύρο της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 είχε επικρατήσει, με διαφορά μάλιστα 7,6 μονάδων – αντί της μάχης “στήθος με στήθος” που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις -- ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής πανεπιστημίου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 53,8 %, έναντι του 46,2 % του αντιπάλου του και υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Αυτή η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν και συγχρόνως η ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου, που είχε προκαλέσει “ανακούφιση” στην Ευρώπη, οριστικοποιήθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αποτόλμησε τη φορά αυτή να προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα -- όπως είχε κάνει κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν ήταν νικητής ήδη στον δεύτερο γύρο, αλλά λόγω της ήττας του υποψηφίου τους, του Νόρμπερτ Χόφερ, οι Ελεύθεροι είχαν προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα με προσφυγή τους στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά ακύρωσε τις εκλογές με απόφασή του, η οποία είχε αποτελέσει παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητήθηκε από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές.

Στην αμφιλεγόμενη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο παραδεχόταν πως “κανένας από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στη διάρκεια της δημόσιας προφορικής ακροαματικής διαδικασίας, δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο ότι υπήρξαν πραγματικές νοθείες”.

Όπως επισημαίνεται από τους επικριτές της απόφασης, όχι μόνον δεν καταγγέλθηκε νοθεία, από καμία πλευρά, καθώς ούτε η ίδια η ακροδεξιά αποτόλμησε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο στην προσφυγή της, αλλά και στην ίδια την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπήρξε κάποια αξιόπιστη εξήγηση, για το πώς θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί μία τέτοια νοθεία.

Οι επικριτές της απόφασης τονίζουν επίσης, ακόμη και έως σήμερα, πως αυτή θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την προσβολή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας σε περίπτωση μη αρεστού αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα