Αυτά είναι τα 8 ιστορικά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα

Όγδοο σε ιστορική σειρά είναι το σημερινή δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Το προηγούμενο είχε γίνει το 1974, και αφορούσε πολιτειακό ζήτημα (αβασίλευτη δημοκρατία ή βασιλευόμενη), όπου το 69,2% του λαού ψήφισε υπέρ της πρώτης, και το 30,8% υπέρ της δεύτερης.

Τα 6 από τα 7 προηγούμενα δημοψηφίσματα αφορούσαν το πολιτειακό και το ένα την έγκριση Συντάγματος.

Αυτό τελέστηκε το 1973 όταν

η τότε στρατιωτική κυβέρνηση της χούντας αποφάσισε την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση «Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», και προκήρυξε δημοψήφισμα για τροποποίηση σχετικών άρθρων του Συντάγματος.

Τρία από τα δημοψηφίσματα που έγιναν μέχρι τώρα στην Ελλάδα, διενεργήθηκαν από δικτατορικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Πρώτο δημοψήφισμα του διαστήματος (1920-2015) ήταν εκείνο της 22ας Νοεμβρίου 1920 όταν, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη κάλεσε τον λαό να αποφανθεί «περί επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις την Πατρίδαν».

Όπως επισημαίνει και η έγκυρη ιστοσελίδα www.sansimera.gr, το δημοψήφισμα αυτό θεωρήθηκε πλεονασμός, καθότι στις προηγηθείσες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν, είχε επικρατήσει το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της επανόδου του βασιλιά Κωνσταντίνου (είχε παραιτηθεί υπέρ του γιου του Αλέξανδρου το 1917) και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων είχε παραδεχτεί ότι το δυναστικό είχε λυθεί.

Στο δημοψήφισμα λοιπόν της 22.11.1922 το ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Κωνσταντίνος» συγκέντρωσε το 98,97% των έγκυρων ψήφων και το «ΟΧΙ» το 1,03%. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 19 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα