Αυτά καταγγέλλει η Λευκωσία σε σχέση με το Κοινό Έγγραφο

Απόψε θα έχει στα χέρια του τα σχόλια και τις παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς, σε σχέση με το προσχέδιο του Κοινού Εγγράφου που κατέθεσε χθες στις δυο πλευρές, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σωρεία παρατηρήσεων και προβληματισμών, τις οποίες έχει συντάξει η ε/κ πλευρά. Παραθέτουμε κάποιες βασικές παρατηρήσεις:

Συνθήκη Εφαρμογής και ο ρόλος Έιντε

Σε σχέση με την Συνθήκη Εφαρμογής, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία 24ωρα, πλανάται ένα ερώτημα το οποίο εγείρει έντονους προβληματισμούς

στην ε/κ πλευρά. Δεν είναι ξεκάθαρο, αναφέρουν πηγές, από που προέκυψε η ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής. Αν και διαχέεται δημόσια ότι προήλθε από τους Βρετανούς, ωστόσο υπάρχει υπόνοια ότι η πρόταση αυτή ενδεχομένως να προέκυψε από τον ίδιο τον Έιντε, κάτι που αν ισχύει, τότε θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων εντολής του. Η Λευκωσία έχει πρόθεση να ζητήσει διευκρινήσεις στο ζήτημα αυτό.

Συνταγματική Ασφάλεια

Η Λευκωσία στο σημείο αυτό είναι έντονη και θα διαμηνύσει με τρόπο ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί να εμπλακούν θέματα διακυβέρνησης στα θέματσ Ασφάλειας, κάτι που εμμέσως επιχειρεί να εισαγάγει το έγγραφο Έιντε.

Σύμφωνα με πηγές, σημείο το οποίο ενόχλησε έντονα τη Λευκωσία είναι το γεγονός ότι ο Έιντε έδωσε μεγάλη έμφαση με δυο ολόκληρες παραγράφους για την πρόταση Συνθήκης Εφαρμογής, ενώ για την Πρόταση Αναστασιάδη για πολυεθνική δύναμη, δεν έδωσε αντίστοιχο χώρο, παρά το ότι ήταν ουσιαστικά η μόνη πρόταση που συζητήθηκε σε έκταση στο προηγούμενο διάστημα. Αναμένεται στις παρατηρήσεις να ζητηθεί ξεκάθαρη και εκτενής ανάλυση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς δεν νοείται η υποβάθμιση της πρότασης αυτής, σε μια απλή αναφορά.

Εσωτερική Ασφάλεια

Έντονη είναι η αντίδραση της Λευκωσίας και στο σημείο του εγγράφου, όπου ο Έιντε κάνει λόγο για adjustment του αριθμού του τουρκικού στρατού που θα παραμείνει, προφανώς με τη μορφή αγήματος, μετά τη λύση.

Η Λευκωσία προτίθεται να ζητήσει διαγραφή της συγκεκριμένης αναφοράς, καθώς υπονοεί εκ των προτέρων ότι θα γίνει αποδεκτή παραμονή αριθμού στρατευμάτων μετά τη λύση, κάτι που δεν έχει καμιά βάση, σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα