Αυτά τα Χριστούγεννα επιλέγουμε ασφαλή δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Γράφει ο Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών

Η εορταστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και άπαντες ξεκινούν σιγά σιγά τον προγραμματισμό τους για τα Χριστούγεννα. Όπως κάθε χρόνο, τα δώρα δίνουν και παίρνουν, με τους πιο «οργανωμένους» να έχουν ήδη ξεκινήσει το ψάξιμο. Γιατί όπως είναι φυσικό, τα δώρα που επιλέγουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θέλουμε να είναι χρήσιμα και να αρέσουν.

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη όμως, είναι

και η ασφάλεια των δώρων αυτών. Ένεκα της εορταστικής  περιόδου, η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ’ (#YourEURight), μας ενημερώνει για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουμε. Παρόλο που το 78% των καταναλωτών της Ε.Ε, θεωρούν ότι τα αντικείμενα (εκτός τροφίμων), που αγοράζουμε είναι ασφαλή, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, στατιστικά του 2018 που αφορούν την Κύπρο, έδειξαν ότι το 42% των ειδοποιήσεων για μη ασφαλή προϊόντα αφορούσαν παιδικά ενδύματα, το 37% παιχνίδια και το 10%  ηλεκτρικές συσκευές. Από όλα τα πιο πάνω το 37% αφορούσε κίνδυνο τραυματισμού, το 17% κίνδυνο ασφυξίας και το 16% χημικούς κινδύνους.

Λόγω του ότι η ασφάλεια ενός προϊόντος είναι κάτι που οι καταναλωτές δεν μπορούν εύκολα να αξιολογήσουν τη στιγμή της αγοράς, η Ε.Ε. έχει ορίσει αυστηρά πρότυπα ασφάλειας. Με την εναρμόνιση της νομοθεσίας σε όλα τα κράτη-μέλη, η Ε.Ε. έχει ως σκοπό να διασφαλίσει μια κεντρική ενιαία αγορά για τους καταναλωτές, στην οποία τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα μεταφέρονται ελεύθερα χωρίς να βλάπτουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της γενικής ασφάλειας των προϊόντων, υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον συντονισμό της επικοινωνίας και την καταπολέμηση μη ασφαλών προϊόντων, όπως είναι το σύστημα ταχείας ειδοποίησης προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα (GRAS - RAPEX) και το σύστημα ταχείας ειδοποίησης (RASFF) για τα τρόφιμα. Αν για παράδειγμα ένα παιχνίδι ή ένα τρόφιμο αποσύρεται από την αγορά μιας συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα έτσι ώστε όλες οι χώρες να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο προϊόν ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Επίσης, δημοσιεύονται εβδομαδιαίες εκθέσεις από την Επιτροπή στην ιστοσελίδα ‘Safety Gate’, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Εκεί, οι καταναλωτές μπορούν να εγγραφούν σε εξατομικευμένες αναφορές, με βάση ομάδες προϊόντων που τους ενδιαφέρουν ή τους αφορούν.

Είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τα δικαιώματά τους και να αξιοποιούν τα εργαλεία και τους φορείς που έχουν στη διάθεσή τους, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτά που αγοράζουν για τους ιδίους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι ασφαλή.

Είναι δικαίωμα του κάθε καταναλωτή να απαιτεί τα προϊόντα που χρησιμοποιεί καθημερινά να είναι ασφαλή.

Μάθε περισσότερα για τα δικαιώματά σου εδώ:  europa.eu/youreuright/_el  

#yourEUright

Keywords
Τυχαία Θέματα