Αυτές είναι οι δουλειές που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ακόμα
Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, υπήρξαν απειλές ότι νέες μηχανές από μηχανοποιημένους αργαλειούς έως μικροτσίπ, θα σφετεριστούν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι έχουν επικρατήσει. Τώρα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι με την πανταχού παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στον ορίζοντα, η απειλή γίνεται αντιληπτή. Τα ρομπότ έρχονται για κάποιες δουλειές.
Δημοσίευμα του BBC αναφέρεται στα επαγγέλματα που η Τεχνική Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ακόμα.
Μια έκθεση τον Μάρτιο του 2023 από την Goldman Sachs
Διαβάστε ακόμη: Αυτοκίνητο: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα
«Δεν είναι μόνο ότι αυτό θα συνέβαινε στους ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να είναι αρκετά συστημικό», λέει. «Θα μπορούσε να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους, δυνητικά εντελώς ξαφνικά, όλοι ταυτόχρονα. Και αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο για αυτά τα άτομα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία».
Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα. Οι ειδικοί διατυπώνουν την άποψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να κάνει σε εργασίες που περιλαμβάνουν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η σκέψη έξω από το κουτί. Και η μετάβαση σε ρόλους που επικεντρώνουν αυτές τις δεξιότητες θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων αντικατάστασης.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν γενικά τρεις κατηγορίες που πρόκειται να είναι σχετικά μεμονωμένες στο άμεσο μέλλον», λέει η Ford. «Η πρώτη θα ήταν δουλειές που είναι γνήσια δημιουργικές. Δεν κάνετε τυποποιημένες εργασίες ή απλώς αναδιατάσσετε πράγματα, αλλά πραγματικά σκέφτεστε νέες ιδέες και χτίζετε κάτι νέο».
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται «δημιουργικές» είναι ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, πράγματα όπως το γραφικό σχέδιο και οι ρόλοι που σχετίζονται με την εικαστική τέχνη μπορεί να είναι μεταξύ των πρώτων. Οι βασικοί αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ένα bot να αναλύσει εκατομμύρια εικόνες, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να κυριαρχήσει άμεσα στην αισθητική. Αλλά υπάρχει κάποια ασφάλεια σε άλλα είδη δημιουργικότητας, λέει η Ford: «στην επιστήμη, την ιατρική και τη νομική… άτομα των οποίων η δουλειά είναι να αναπτύξουν μια νέα νομική στρατηγική ή επιχειρηματική στρατηγική. Νομίζω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια θέση εκεί για τα ανθρώπινα όντα».
Η δεύτερη μονωμένη κατηγορία είναι οι δουλειές που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Νοσοκόμες, συμβούλους επιχειρήσεων και ερευνητές δημοσιογράφους. Αυτές είναι δουλειές, λέει, «όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη να έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τους τρόπους που πραγματικά χτίζουν σχέσεις».
Διαβάστε ακόμη: Λευκός Οίκος: Οι εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης το «ηθικό» τους καθήκον
Η τρίτη ασφαλής ζώνη, λέει η Ford, «είναι δουλειές που απαιτούν πραγματικά πολλή κινητικότητα και επιδεξιότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα». Πολλές θέσεις εργασίας στο εμπόριο, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συγκολλητές και παρόμοια – εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα. «Αυτά είναι τα είδη εργασιών όπου αντιμετωπίζεις μια νέα κατάσταση συνέχεια», προσθέτει. «Είναι ίσως το πιο δύσκολο από οτιδήποτε να αυτοματοποιηθεί. Για να αυτοματοποιήσετε εργασίες όπως αυτές, θα χρειαστεί ένα ρομπότ επιστημονικής φαντασίας. Θα χρειαστεί το C-3PO του Star Wars.»
Ενώ οι άνθρωποι πιθανότατα θα παραμείνουν σε θέσεις εργασίας που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα επαγγέλματα είναι εντελώς απομονωμένα από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα, λέει η Joanne Song McLaughlin, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στις ΗΠΑ, ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από τη βιομηχανία, έχουν πτυχές που είναι πιθανό να αυτοματοποιηθούν από την τεχνολογία.
«Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις θέσεις εργασίας», λέει, «αλλά τα καθήκοντα θα αλλάξουν». Οι ανθρώπινες δουλειές θα επικεντρωθούν περισσότερο στις διαπροσωπικές δεξιότητες, συνεχίζει ο Song McLaughlin. «Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα ανιχνεύει καρκίνους πολύ καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι. Στο μέλλον, υποθέτω ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία. Αλλά δεν νομίζω ότι θα αντικατασταθεί ολόκληρος ο ρόλος του γιατρού».
Ενώ ένα ρομπότ μπορεί φαινομενικά να κάνει καλύτερη δουλειά στην εύρεση του καρκίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θέλουν ένα γιατρό, έναν πραγματικό άνθρωπο να είναι αυτός που θα τους πει για αυτό. Αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις δουλειές και έτσι η ανάπτυξη αυτών των ανθρώπινων δεξιοτήτων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να κάνουν τη δουλειά τους παράλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη.
«Νομίζω ότι είναι έξυπνο να σκέφτομαι πραγματικά, τι είδους εργασίες στη δουλειά μου θα αντικατασταθούν ή θα γίνουν καλύτερα από υπολογιστή ή AI; Και ποια είναι η συμπληρωματική ικανότητα;» επισημαίνει τους ταμίες τραπεζών, οι οποίοι κάποτε έπρεπε να είναι πολύ ακριβείς μετρητές. Τώρα, αυτή η εργασία έχει αυτοματοποιηθεί αλλά υπάρχει ακόμα χώρος για τους ανθρώπους στα ταμεία. «Το έργο της καταμέτρησης χρημάτων έγινε ξεπερασμένο εξαιτίας μιας μηχανής», λέει. «Αλλά τώρα, οι ταμίες επικεντρώνονται περισσότερο στη σύνδεση με τους πελάτες και στην εισαγωγή νέων προϊόντων. Η κοινωνική δεξιότητα έχει γίνει πιο σημαντική».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, λέει η Ford, ότι μια προηγμένη εκπαίδευση ή μια υψηλά αμειβόμενη θέση δεν αποτελεί άμυνα ενάντια στην εξαγορά της τεχνητής νοημοσύνης. «Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι με λευκό γιακά είναι σημαντικότεροι στην τροφική αλυσίδα από κάποιους οδηγούς», λέει. «Αλλά το μέλλον του υπαλλήλου του λευκού γιακά απειλείται περισσότερο από τον οδηγό της Uber, επειδή εξακολουθούμε να μην έχουμε αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα». Σε πολλές περιπτώσεις, οι περισσότεροι μορφωμένοι εργαζόμενοι θα απειληθούν περισσότερο από τους λιγότερο μορφωμένους εργαζόμενους. Σκεφτείτε ένα άτομο που καθαρίζει δωμάτια ξενοδοχείου. Είναι πραγματικά δύσκολο να αυτοματοποιηθεί αυτή τη δουλειά».
Εν ολίγοις, η αναζήτηση ρόλων σε δυναμικά, μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν απρόβλεπτες εργασίες είναι καλός τρόπος για να αποτρέψετε την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω τεχνητής νοημοσύνης. Τουλάχιστον, για λίγο.
Διαβάστε ακόμη: Σάλος και στη μουσική με την ΑΙ - Κατασκεύασαν τραγούδι που έγινε viral
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάρα Ζαχαρέα: Πρόβλημα υγείας για τη δημοσιογράφο - Θα είναι στο debate;
- Αλέξης Κούγιας για τη σχέση της Βατίδου: «Ο άνδρας πρέπει να είναι άνδρας»
- Γλυκά Νερά: Καταθέτει ο αστυνομικός που είχε αγκαλιά το παιδί της Καρολάιν – Μάρτυρες υπεράσπισης οι γονείς του πιλότου
- Δολοφονία Καρολάιν: Η φρίκη που αντίκρισαν οι αστυνομικοί στα Γλυκά Νερά – Ο Αναγνωστόπουλος «ήταν κακός ηθοποιός»
- Μιμή Ντενίση: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την κόρη της, Μαριτίνα - Δείτε φωτογραφίες
- Ποια μεσημεριανή συνήθεια κάνει καλό στο μυαλό μας
- Ο υφυπουργός Τουρισμού στην Κύπρο προσέλαβε ως σύμβουλο 19χρονη φοιτήτρια
- SOS από τον Αλέκο Παπαδόπουλο: Να σταματήσει το success story
- Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Η κατάσταση των 17 παικτών που νοσούν με κορονοϊό πριν το ντέρμπι
- Αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κίνα: Θα διαφυλάξει τα συμφέροντα απέναντι στις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ
- Θα είμαστε δίπλα στη Λάρνακα, είπε ο Υπουργός Εργασίας
- Δίκη για τα Γλυκά Νερά:«Δεν ήθελα να το δεχτώ ούτε εγώ, ότι το έκανε αυτός»
- Αυτές είναι οι δουλειές που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ακόμα
- Σουδάν:Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία
- Σερβία: Ξεκίνησε ο «αφοπλισμός» των πολιτών - Διορία ενός μήνα
- ΔΗΣΥ για διορισμό 19χρονης: Η Κυβέρνηση έχει εκθέσει ένα νέο πρόσωπο
- Σοκ στα κατεχόμενα – 32χρονος μαχαίρωσε δικηγόρο και μετά ουρολόγο
- NewMed: Η Αφροδίτη μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη ζήτησης φυσικού αερίου
- Κονγκό: 401 νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν δύο χωριά
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Αυτές είναι οι δουλειές που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ακόμα
- Δίκη για τα Γλυκά Νερά:«Δεν ήθελα να το δεχτώ ούτε εγώ, ότι το έκανε αυτός»
- Θα είμαστε δίπλα στη Λάρνακα, είπε ο Υπουργός Εργασίας
- ΔΗΣΥ για διορισμό 19χρονης: Η Κυβέρνηση έχει εκθέσει ένα νέο πρόσωπο
- Σουδάν:Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία
- ΠτΔ: Δρομολογούνται εξελίξεις για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική
- Ουζμπεκιστάν: Προκήρυξη πρόωρων εκλογών βάσει του νέου συντάγματος
- Ουκρανία: Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη την χώρα
- Η στήριξη Κέντρων Αριστείας βασική προτεραιότητα, είπε ο Υφυπουργός Έρευνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βέλγιο: Σαν άλλος Ρομπέν των Δασών πέταξε λεφτά από το αυτοκίνητο σε καταδίωξη
- Επίτευγμα του ΑΠΘ: Κατασκεύασε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο
- Δύο 21χρονοι προσήχθησαν έπειτα από φωτιά σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη
- Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια
- Eκλογές 2023: Καβγάς Μαρκόπουλου – Φωτίου για τους μαθητές που «θα μπαίνουν αβέρτα» στα ΑΕΙ (Video)
- «Είδα αίματα, πάγωσα» - Όλα όσα κατέθεσε ο πέμπτος κατηγορούμενος στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
- Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αστυνομικός τον υπέδειξε ως ένοχο από την πρώτη στιγμή - «Ήταν ψυχρός και ψύχραιμος»
- Σερβία: Ξεκίνησε ο «αφοπλισμός» των πολιτών - Διορία ενός μήνα για να παραδοθούν τα παράνομα όπλα
- Αυτό είναι το «Βιβλιοπωλείο της χρονιάς» για το 2023 -Ατμοσφαιρικό, σερβίρει και καφέ, πού βρίσκεται [εικόνες]