Αυθαίρετο υποστατικό μεταναστών: Αλαλούμ και παραλείψεις υπηρεσιών(ΒΙΝΤΕΟ)

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σίγμα, σε σχέση με την αυθαίρετη δημιουργία χόστελ, στο οποίο στοιβάζονταν αιτητές ασύλου χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και ανθυγιεινές συνθήκες, αποτυπώνει πλήρως τα κενά του συστήματος και των εμπλεκομένων υπηρεσιών.  Οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων ούτως ώστε να καταχωρηθεί υπόθεση και να εκδοθεί διάταγμα κλεισίματος, μπλοκάρουν αν όχι στην επιτηδευμένη κωλυσιεργία, στην έλλειψη συντονισμού και στην μη ανάληψη ευθυνών.


Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία από

τις 19 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Αστυνομία φαίνεται πως έδωσε ενημέρωση πάνω από ένα μήνα μετά, στις 22 Νοεμβρίου, ενώ επιχείρησε σε ώρα που δεν ευνοούσε ενδεχελή έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:ΥΠΕΣ για αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ: Παρανομίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές

Η Νομική Υπηρεσία είναι ενήμερη για το συμβάν, ωστόσο, αναμένονται περισσότερα στοιχεία για στοιχειοθέτηση της υπόθεσης.  Η Έπαρχος επισημαίνει στο Σίγμα πως περιμένει μια πιο εμπεριστατωμένη έκθεση της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, η Πυροσβεστική αναφέρει πως μόλις σήμερα ενημερώθηκε για ανάγκη νέας έκθεσης.

«Πριν από μερικές ημέρες στάλθηκαν λεπτομερείς απόψεις. Σήμερα η Επαρχιακή Διοίκηση επανήλθε και ζητά να προσθέσουμε κάτι περαιτέρω. Ετοιμάζεται να σταλεί εκ νέου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Συγκρουόμενη η ενημέρωση για το εάν έχουν εισέλθει οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στον εσωτερικό χώρο, κάτι που ζητά επίμονα η Έπαρχος από της 2 Δεκεμβρίου, με βάση επιστολή που κατέχει το Σίγμα.

Διαβάστε επίσης: Πρώην βιομηχανικό κτίριο μετατράπηκε σε χώρο διαμονής μεταναστών

«Παρακαλώ όπως επιθεωρήσετε τον όροφο της οικοδομής, ο οποίος χρησιμοποιείται ως χώρος διαμονής μεγάλου αριθμού αλλοδαπών και με πληροφορήσετε εάν υπάρχουν ανθυγιεινές συνθήκες οι οποίες καθιστούν την οικοδομή ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση», αναφέρει στο έγγραφο.

Αστυνομικές πηγές, όπως και ο ενοικιαστής του χώρου, υποστηρίζουν πως τόσο οι αστυνομικές δυνάμεις, όσο και οι υγειονομικές υπηρεσίες, εισήλθαν στο χώρο.
Από την άλλη, οι υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν πως δεν έχουν τέτοια εξουσιοδότηση και ζητούν ένταλμα.

«Στη δεύτερη επίσκεψη με Αστυνομία δεν επιτράπηκε η είσοδος στα δωμάτια, θα μπορούσε να επιτραπεί η είσοδος με ένταλμα δικαστηρίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Α΄ Υγειονομικός Λειτουργός Ηρόδοτος Ηροδότου.

Σε κάθε περίπτωση, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έδωσαν σαφή συστάσεις, μόνο και μόνο από τις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούσαν στο εξωτερικό του κτηρίου.

«Εισηγούμαι το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Έπαρχο Λευκωσίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, μη αποκλειομένων και δικαστικών μέτρων, εναντίον όσων παρανομούν», αναφέρεται σε άλλο έγγραφο.

Συστήνεται επίσης η διακοπή υδροδότησης, ως προσωρινή λύση, με βάσει τον Περί Κοινοτήτων Νόμο.

Η Επαρχιακή Διοίκηση ενημερώνει πως έχει δώσει σύσταση στην Κοινοτική Αρχή να προχωρήσει στην εν λόγω πράξη, ωστόσο, η δεύτερη αναφέρει πως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο απέστειλε για την ώρα επιστολή με δικαστικό επιδότη,  καθώς ο ενοικιαστής έδειξε διάθεση συνεργασίας, ενώ φοβούνται τις αντιδράσεις, εάν αφεθούν στο δρόμοι οι άνθρωποι μέσα στις εορτές.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το γεγονός πως εισέπρατταν όλο αυτό το διάστημα δημοτικά τέλη, από ένα παράνομο κτήριο, δίνοντας το δικαίωμα στον ενοικιαστή να επικαλείται νομιμότητα.  

Έχαναν το επίδομα ενοικίου οι αιτητές ασύλου 

Στις περιπτώσεις επιδότησης ενοικίου στους αιτητές ασύλου, το ποσό των 110 ευρώ που παραχωρείται από το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας, συνήθως δίνεται απευθείας στους ιδιοκτήτες των υποστατικών. Αφού δοθούν τα απαιτούμενα ενοικιαστήρια έγγραφα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το εν λόγω υποστατικό, σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, οι ένοικοι δεν λάμβαναν καν το επίδομα ενοικίου, καθώς δεν προσκόμιζαν αδειοδοτημένο ενοικιαστήριο έγγραφο. Έπρεπε να κατέχουν νόμιμο ενοικιαστήριο, κάτι που δεν ήταν δυνατό καθώς το χόστελ ήταν αυθαίρετο.

Οι ένοικοι στο εν λόγω υποστατικό στερούνταν αυτού του δικαιώματός τους.

Μπορεί η τιμή να ήταν πιο χαμηλή, εξού και δεν προχώρησαν σε αλλαγή υποστατικού.   Κατά την επιτόπια έρευνα που διενέργησαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, κανείς δεν είχε ενοικιαστήριο έγγραφο.

Μάλιστα, αφού εξήγησαν στους αιτητές τα δικαιώματά τους και τους ενημέρωσαν πως το κτήριο ήταν αυθαίρετο, τους ανέφεραν πως έπρεπε εντός δύο μηνών να μεταβούν σε άλλο χώρο, αλλιώς θα τους απέκοπταν και τα άλλα επιδόματα που λάμβαναν. Προφανώς, για να πιέσουν για άρση της παρανομίας. 

Τώρα εκκινούν οι μηχανές κρατικών ελέγχων 

Στο παρελθόν δεν υπήρχαν όλοι οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι.

Ωστόσο, μετά το συμβάν με το έγκλημα στον Παρισινό, αλλά και τις περιπτώσεις της Χλώρακας, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και διενεργούνται διάφορες εκθέσεις για εξακρίβωση της νομιμότητας των υποστατικών.

Ενδεχομένως, λοιπόν να υπάρχουν και άλλοι παρανομούντες. Ο εν λόγω επιχειρηματίας εκμεταλλεύθηκε πλήρως το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή ήταν βιομηχανική περιοχή και πολλοί εκ των αλλοδαπών, εργάζονταν στη γύρω περιοχή.

Μένει να εξακριβωθεί, αν όλοι αυτοί εργοδοτούνται νόμιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυθαίρετο, Αλαλούμ, ΒΙΝΤΕΟ,afthaireto, alaloum, vinteo