Αυτόματο "καμπανάκι" για επιχειρήσεις σχεδιάζει η Κομισιόν

«Aνεξάρτητο» σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη χρεωκοπία, φέρεται να ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το εν λόγω σύστημα θα είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει υποβοηθητικά προς τις τράπεζες,

έτσι ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να επιστρέψουν στην φερεγγυότητα, απαλλαγμένες από τις γιγαντωμένες προβλέψεις και τη συνεχή επισφάλεια.

Καταλύτης τα ΜΕΔ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Όπως όλα δείχνουν, η «ασήκωτη» κληρονομιά που αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007-2008 και είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εθνικών οικονομιών και τις τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας, ΑΕΠ και φερεγγυότητα, ακούει στο όνομα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, τα ΜΕΔ στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τα €900 δισ, αριθμός που μεταφράζεται περίπου στο 9% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νούμερα αυτά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, είναι τόσο μεγάλα, που «κρατούν πίσω» τις τράπεζες από την κερδοφορία και την έκδοση δανείων.

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι πτωχεύσεις εταιριών μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έχουν πληθύνει, ενώ οι μισές από τις νέες εταιρίες που δημιουργήθηκαν, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκτόξευση της ανεργίας και η σφοδρή αποδυνάμωση των εθνικών οικονομιών.

Πού και πώς παρεμβαίνει η Κομισιόν

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιχειρεί να θεσπίσει κοινούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ώστε οι προβληματικές εταιρίες να προχωρήσουν σε αναγκαστική αναδιάρθρωση της δομής και της δραστηριότητάς τους, έτσι ώστε να αποφύγουν τη χρεωκοπία. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, θα επέτρεπε τους πιστωτές να εισπράξουν τις απατήσεις τους ευκολότερα, με γρηγορότερες διαδικασίες και με λιγότερο ρίσκο.

Έτσι, η πρόθεση της Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, στο οποίο, όπως αναφέρει πάντα το δημοσίευμα, θα εμπλέκεται κάποιου είδους «εξωτερική παρέμβαση», όταν οι εταιρίες δείχνουν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, χτυπώντας καμπανάκι και έχοντας λόγο στην αναδιάρθρωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, το σύστημα αυτό θα μπορούσε να εκτελεσθεί από τράπεζες ή λογιστικούς οίκους και να οδηγήσει σε πραγματική αναδιάρθρωση μιας εταιρίας, ώστε να διασωθούν τα υγιή κομμάτια της.

Το σύστημα έχει σκοπό να αποφεύγονται οι χρονοβόρες αντιδικίες και με τις εταιρίες να στηρίζονται σε διαμεσολαβητές και επιτηρητές. Την ίδια ώρα, οι πιστωτές αποκτούν λόγο και δυνατότητα παρέμβασης στις αναδιαρθρώσεις των εταιριών που χρωστούν, ενώ στην πλειονότητα των αποφάσεων οι μικροί μέτοχοι θα χάνουν εντελώς τη δύναμή τους στη λήψη αποφάσεων.

Πώς αντιδρούν τράπεζες και επιχειρηματίες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιχειρηματικές και εμπορικές ενώσεις, έχουν εκφράσει ήδη τις παρατηρήσεις τους, αναφέροντας ότι θα προτιμούσαν ένα μοντέλο «εθελοντικών προειδοποιήσεων» από μεριάς εταιριών, χωρίς άμεση εξωτερική παρέμβαση.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί στις 25 Οκτωβρίου, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει την αντιστροφή του κλίματος της αβεβαιότητας και της αφερεγγυότητας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και κάνοντας μια παραχώρηση προς το επιχειρηματικό λόμπι, η Κομισιόν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρότεινε μια τετράμηνη περίοδο χάριτος, επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν, χωρίς να υποχρεούνται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πραγματικής αναδιάρθρωσης.

Σημειώνεται ότι προκειμένου η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν να περάσει στην εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο, πριν μπορέσει να γίνει νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να γίνει και εθνικός νόμος.

Αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει τις εθνικές διαδικασίες ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο διαβούλευση για τη διαχείριση τους.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα