Αυτοψία σε προσφυγικές πολυκατοικίες-«Αυτά τα σπίτια είναι για σκλάβους» (VID)

Ετοιμόρροπα κτίρια. Σελλωμένα μπαλκόνια σε καθίζηση. Ετοιμόρροπες σκάλες.

Σπασμένα κομμάτια τσιμέντου πάνω από πόρτες. Πρόσφυγες παρατημένοι από την Πολιτεία στο έλεος του Θεού.

Η κυρία Αθηνά Γαμβρούδιου δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι «έπεσε το παράθυρο μια μέρα της πολυκατοικίας από πάνω και ευτυχώς δεν είχα μωρά έξω».

Συνοικισμός Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. Ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, ταβάνια σε αποσύνθεση, σπίτια που ξεχειλίζουν μέσα οι αποχευτεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Η πρόταση ΥΠΕΣ για τις επικίνδυνες προσφυγικές

πολυκατοικίες - Τι προνοεί

«Πέφτουν κομμάτια, είχαμε σανίδι, έλιωσε το σανίδι, έπεσε από την υγρασία και πέφτουν κομμάτια. Λέω του γαμπρού μου φοβάμαι να έρθω ποδά. Αφήσαν μας στο έλεος του Θεού. + Περνά η αποχέτευση και κατεβαίνει από το δεύτερο και το τρίτο διαμέρισμα και όταν σύρουν κάτι μέσα, κλείνει το αποχωρητήριο και βγαίνουν τα νερά έξω και από το μπάνιο και από το αποχωρητήριο», είπε κάτοικος.

Αυτόν τον συνοικισμό θα επισκεφθεί αύριο το πρωί η επιτροπή προσφύγων της Βουλής.

Η Ελένη Κκουτή είναι 90 χρονών, σύζυγος αγνοουμένου, μητέρα 7 παιδιών. «Είμαι πρόσφυγας, σύζυγος αγνοουμένου, τον πατέρα μου τον σκοτώσαν την 1η μέρα που τον έπιασαν».

Τα παιδιά στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.  

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λατσιών Κώστας Γεωργίου ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι δύο φορές έχουν βάλει καρότα, οι άνθρωποι μας είπαν ότι είναι επικίνδυνες, επίσημα από την Πολεοδομία. Από το κράτος δεν πήραμε απάντηση ποτέ.

Μπαλκόνια στον αέρα με κατασκευές στήριξης, στα οποία τοποθέτησαν από πάνω ντεπόζιτα γιατί δεν έβγαινε τον νερό. Αν πέσει αυτός ο τοίχος, θα πέσουν όλα στη σειρά ένα ένα τα μπαλκόνια στους κάτω ορόφους.

Στον οικισμό Αποστόλου Ανδρέα, στη νότια πλευρά των Λατσιών, η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική.

Καταγγέλλουν ότι οι κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε λειψές επιδιορθώσεις, και αφήνουν τρύπες ανοιχτές ακόμη και σε καρδιοπαθείς ή ανάπηρους ηλικιωμένους πρόσφυγες.

Ίδια τραγική κατάσταση και στον συνοικισμό Στρόβολο 2.

Στο σπίτι του Αποστόλου, πέφτουν κομμάτια τσιμέντου όταν ανοίγει την πόρτα του. «Όπου κι αν είσαι θα πέσουν, εδώ απέναντι από πάνω. Πλησιάζει ο καιρός που εν να πεθάνω. Ο γιος μου ντρέπεται να φέρει έναν άνθρωπο σε αυτό το σπίτι να τον φιλοξενήσει.Αυτά τα σπίτια είναι μόνο για σκλάβους».

Ο Δημαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους  ανέφερε ότι «δυστυχώς οι συνοικισμοί όχι μόνο στο Στρόβολο αλλά παγκύπρια, έχουν περιέλθει σε μια τραγική κατάσταση.  Για αυτό οι δήμαρχοι της μείζωνος Λευκωσίας έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία με μια σειρά διαβημάτων προς το κεντρικό κράτος».

Στο συνοικισμό Αγίου Μάμαντος στη Λακατάμεια υπάρχει κόσμος που ζει μέσα σε κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, τις οποίες οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει.
Υπάρχουν και άλλες στις οποίες έχουν γίνει επιδιορθώσεις, αλλά εξωτερικά.

Η Δήμαρχος Λακατάμειας Φωτούλα Χατζηπαπα τόνισε ότι «εμάς μας ανησυχούν οι στατικές μελέτες, και αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα όλοι. Υπάρχουν κουβάδες, πέφτουν νερά ακόμα και σε διαμερίσματα που είναι στον πρώτο όροφο, παραπονιούνται ότι μπαίνουν νερά από τους τοίχους».

Στην άλλη πλευρά του συνοικισμού Αγίου Μάμαντος υπάρχουν τέσσερις πολυκατοικίες που έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, έχουν εκκενωθεί, αλλά ακόμη στέκουν όρθιες λόγω.... γραφειοκρατίας. «Δυστυχώς είναι απέναντι από το σχολείο. Αναμέναμε πριν ανοίξουν τα σχολεία να γίνει κάτι, διότι είναι ντροπή τα παιδιά να βλέπουν τέτοιες εικόνες, είναι και επικίνδυνο», ανέφερε η κα. Χατζηπαπά.

Η κάμε του ΣΙΓΜΑ εισήλθε σε μια κατεδαφιστέα πολυκατοικία στο Δήμο Λακατάμιας στο συνοικισμό Αγίου Μάμαντος. Πίσω που είναι το 2ο Δημοτικό σχολείο. Οι μαθητές έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό ακριβώς εδώ το κτίριο.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, σε αυτές τις εγκαταστάσεις έρχονται άστεγοι και όχι μόνο, ενώ ξεκάθαρα αποτελούν εστίες μόλυνσης ολόκληρης της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοψία, #45Αυτά, VID,aftopsia, #45afta, VID