Αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου, μειωμένη η θνησιμότητα είπε η Κυριακίδου

Παρόλο που τα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται, η θνησιμότητα έχει μειωθεί, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ με θέμα "Εθνική Στρατηγική-Γυναίκα και Καρκίνος", το απόγευμα της Παρασκευής στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.

"Έχουμε διανύσει ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Δώσαμε αγώνες πολλές φορές για να πετύχουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει πλέον η προκατάληψη που υπήρχε κάποια χρόνια πριν. Και ενώ, δυστυχώς τα περιστατικά αυξάνονται, ευτυχώς η θνησιμότητα έχει

μειωθεί", ανέφερε.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 4 χρόνια και σήμερα αποτελεί ένα από τους βασικούς Πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, στοχεύει στην αντιμετώπιση και βελτίωση ολόκληρης της πορείας της ασθένειας.

"Στοχεύουμε την ισότητα στην πρόσβαση, στη διάγνωση, τη θεραπεία, και στην ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από το που ζει μια γυναίκα και ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση", σημείωσε, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά, που η ΕΕ διαθέτει ένα τόσο φιλόδοξο, και ολιστικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που συνοδεύεται από ένα κονδύλι ύψους €4 δισ.

Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν παράλληλα τη διάσταση του φύλου, είτε πρόκειται για ασθενείς, είτε για επαγγελματίες υγείας.

Σημείωσε ακόμα τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, το οποίο θα βοηθήσει να στοχευμένες ενέργειες, στηρίζοντας τα κράτη, τις περιοχές, ή ακόμη συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, που έχουν περισσότερο ανάγκη.

"Έχουμε επίσης εγκαινιάσει το δίκτυο της ΕΕ που συνδέει τα Εθνικά Ολοκληρωμένα Κέντρα για τον καρκίνο", είπε κάτι που θα επιτρέψει στις χώρες να συνεργάζονται και να ανταλλάζουν καλές πρακτικές διαδικτυακά, ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί η αναθεώρηση των συστάσεων για τον Προσυμπτωματικό πληθυσμιακό έλεγχο, μετά από πάροδο 19 χρόνων. "Οι μελέτες μας δείχνουν ότι, το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αν εφαρμόσουμε, όσα γνωρίζουμε ήδη", ανέφερε. Μέσα από τις νέες συστάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εισηγείται την επέκταση των πληθυσμιακών προγραμμάτων για μαστογραφικό έλεγχο γυναικών στις ηλικίες 45– 74 ετών, σημείωσε η Επίτροπος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει τεθεί ως Πανευρωπαϊκός στόχος ο εμβολιασμός 90% των κοριτσιών στην ΕΕ κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, έως το 2030 και η σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών.

Η Επίτροπος είπε ακόμα ότι σύντομα θα παρουσιαστεί κώδικας δεοντολογίας για τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με εμπειρία καρκίνου στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα στη λήθη αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ. "Ήδη αρκετές χώρες το έχουν υιοθετήσει, και αναμένουμε η Κύπρος να βρίσκεται ανάμεσα στις επόμενες", υπογράμμισε.

Τέλος, σημείωσε ότι η διασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο είναι απαραίτητη και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που να παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. "Τον Ιούνιο του 2022, εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα κατάρτισης για τον καρκίνο μεταξύ ειδικοτήτων. Επικεντρώνεται στην ευημερία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και κοινωνικής στήριξης, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τις οικογένειες τους", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα