Αύξηση «φορολογίας» ακινήτων για ενίσχυση της «επιτροπής ακίνητων περιουσιών»

Κανονισμός που προβλέπει αύξηση των «φόρων» που καταβάλλονται κατά την αγορά ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς από 6% σε 12% δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος ανέφερε ότι το 3% από το 6% που θα εισπράττεται ως «τέλος κτηματολογίου» θα κατατίθεται στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» στο κονδύλι για αποζημιώσεις. Το 2% θα κατατίθεται εκ μέρους της «μονάδας απόκτησης κατοικίας» σε ταμείο για επιδότηση επιτοκίων προκειμένου να αποκτήσουν κατοικία όσοι χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο 1% θα κατατίθεται σε ταμείο του «υπουργείου οικονομικών»

με σκοπό την βοήθεια σε σεισμόπληκτους.

Ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλερ δήλωσε ότι το «τέλος» αγοράς ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς αυξάνεται από 6% σε 12% και πρόσθεσε ότι με αυτή την τροποποίηση δημιούργησαν ταμεία με τα οποία θα σχεδιάσουν το μέλλον.

Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι με τη ρύθμιση που έγινε, ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών και ένα άλλο μέρος θα δοθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών».

Χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας και τα δύο ταμεία, ο κ. Γκιουρτζαφερ είπε ότι έχει καταστεί πολύ δύσκολο να αποκτήσουν σπίτια οι νέοι και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν δημιουργηθούν έσοδα για την «επιτροπή ακίνητων περιουσιών», η «Επιτροπή» θα κλείσει και θα καταρρεύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικοί οι πόροι που δόθηκαν στην «επιτροπή».

 Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύξηση,afxisi