Αύξηση κατά 6εκ του τουρισμού μέσα στα επόμενα 15 χρόνια

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην μελέτη που έγινε από Ισπανική εταιρεία για τον τουρισμό της Κύπρου .

Σημειώνεται ότι εμπειρογνώμονες του Κράτους παρουσίασαν τα πορίσματα της προτεινόμενης εθνικής στρατηγικής τουρισμού που ετοίμασε η Ισπανική εταιρεία

PHR για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Δημητριάδης είπε στο ΚΥΠΕ πως τα κύρια σημεία της μελέτης, όπως αναφέρθηκαν από τους εμπειρογνώμονες είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στασιμότητα στον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο ενώ όλα τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου επέδειξαν αύξηση του τουρισμού στο επίπεδο κατά μέσο όρο του 30%.

Οι προοπτικές που διαφαίνονται για την Κύπρο συνέχισε, είναι καλές νοουμένου ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και γίνουν οι τομές οι οποίες είναι αναγκαίες, ενώ – όπως είπε- οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης του τουρισμού στην Κύπρο στα 6 εκατομμύρια στα επόμενα 15 χρόνια δηλαδή μέχρι το 2030 .

Παράλληλη αύξηση κατά 15% του κατακεφαλήν εισοδήματος που ξοδεύει ο τουρίστας στην Κύπρο.

Οκ. Δημητριάδης ανέφερε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 2,5 %, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο τουρισμός θα κατέχει το 28% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.

Αναφορικά με τα αρνητικά του τουρισμού στην Κύπρο οι εμπειρογνώμονες είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφεραν ότι εκείνο το οποίο λείπει από την Κύπρο είναι το Branding , αλλά το γεγονός συνέχισε ότι η Κύπρος μέχρι τώρα δεν είχε Branding, δηλαδή εμπορική επωνυμία με την οποία να προωθείται ο τουρισμός της χώρας στο εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί το σωστό Branding από εδώ και πέρα.

Όπως επεξήγησε ο κ. Δημητριάδης δεν υπήρξε μέχρι τώρα προσπάθεια για συγκεκριμένο Banding.

Eπιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι ο τουρισμός της Κύπρου βασίζεται εξαιρετικά υψηλά στην εισροή τουριστών από την Αγγλία, ενώ πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο τουρισμό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι η αγορά της Αγγλίας είναι ευαίσθητη στις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στα εισοδήματα των Άγγλων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου σημείωσε πως μια μείωση των εισοδημάτων των Άγγλων επιφέρει και μείωση των κρατήσεων.

Επίσης μας λέχθηκε, είπε ο κ. Δημητριάδης ότι “ο τουρισμός της Κύπρου βασίζεται πάνω στον ήλιο και την θάλασσα κάτι που στις μέρες που ζούμε είναι πλέον ξεπερασμένο και θα πρέπει να βρούμε και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού “.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης η Κύπρος είναι ένα νησί το οποίο έχει καλό περιβάλλον αλλά δεν έχει τίποτε το ιδιαίτερο να δείξει που να προσελκύσει το ενδιαφέρον του διεθνή τουρίστα.

Ακόμη παρατηρείται σημαντική αισθητική ρύπανση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και επίσης λέχθηκε ότι η αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων είναι πολύπλοκη και μακρόχρονη με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στις επενδύσεις σε αυτό το συγκεκριμένο τομέα.

Σε σχέση με την ανάλυση του παγκόσμιου τουρισμού οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες χώρισαν σε τέσσερις κατηγορίες .

Στο χαμηλής ποιότητα τουρισμό o oποίος κατά μέσο όρο σπαταλά 60 ευρώ την ημέρα το άτομο, στο μαζικό τουρισμό ο οποίος ξοδεύει 110 ευρώ κατά άτομο , εκείνων που ξοδεύουν πέραν του μέσου όρου που η δαπάνη τους κατά κεφαλήν ανά ημέρα είναι 250 ευρώ και υπάρχουν και οι πολυτελείας τουρίστες που δαπανούν 500 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η Κύπρος πρέπει να στραφεί στην κατηγορία αυτών των επισκεπτών που σπαταλούν πέραν του μέσου όρου .

Επεσήμαναν επίσης πως οι πολυτελείας τουρίστες έχουν υψηλές απαιτήσεις και κάποιος πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά.

Επίσης εισηγήθηκαν όπως για την αντιμετώπιση της αισθητικής ρύπανσης να εξευρεθούν αποτελεσματικές διαδικασίες που να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα στην γέννεση του αλλά και επαγγελματικός προγραμματισμός του τουρισμού επειδή παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη όσον αφορά την προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν επίσης να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν να δημιουργήσει η Κύπρος παρά πάνω αεροπορικές πτήσεις να έρχονται στην Κύπρο , δηλαδή περισσότερα αεροπλάνα από περισσότερους προορισμούς από ότι υπάρχουν σήμερα.

Εισηγούνται ακόμη πλήρη αναδιάρθρωση της διοίκησης του τουριστικού προϊόντος συμπεριλαμβανομένου αλλαγές που εισηγούνται να γίνουν με την δημιουργία του Υφυπουργείου τουρισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα