Αύξηση περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών κατά 21% το 2014

Αύξηση 200% στον αριθμό τηλεφωνημάτων που λήφθηκαν από το 2012 και μετά αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδία Missing Children Europe σχετικά με την Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών που λειτουργεί μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 116 000 σε 29 χώρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δίκτυο της Ευρωπαϊκής γραμμής εξαφανισμένων παιδιών 116 000 παρατήρησε αύξηση 21% στις περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών που είχαν χειριστεί

κατά το 2014 σε σχέση με το 2013.

Οι υποθέσεις των παιδιών που εγκαταλείπουν το σπίτι τους ή τα ιδρύματα φροντίδας συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα εξαφανισμένων παιδιών που έχουν αναφερθεί φθάνοντας το 51% όλων των υποθέσεων. Το 7.3 % των παιδιών αυτών έχουν εγκαταλείψει το χώρο διαμονής τους μεταξύ 2 με 5 φορές τον ίδιο χρόνο.

Το 37% των εξαφανισμένων παιδιών που έχουν αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή γραμμή 116 000 έχουν απαχθεί από γονιό ή νόμιμο κηδεμόνα. Το 60% αυτών των περιπτώσεων είχαν διεθνή χαρακτήρα.

Άλλες ομάδες εξαφανισμένων παιδιών όπως χαμένα/τραυματισμένα ή αλλιώς εξαφανισμένα παιδιά, εξαφανισμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες και εγκληματικές απαγωγές φτάνουν στο 10%, 1% και 2% αντίστοιχα των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που έχουν αναφερθεί στην γραμμή 116 000.

Συνολικά 25% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών μέσα στο 2014 αφορούσε διασυνοριακές ή διεθνείς περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, με το 79% να είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6% στη Βόρεια Αφρική.

Αναφερόμενη στα προσφάτως δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία για εξαφανισμένα παιδιά, η Maud de Boer-Buquicchio, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Missing Children Europe και Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πώλησης παιδιών, παιδικής πορνείας και παιδικής πορνογραφίας ανακοίνωσε: ‘’Τα παιδιά που εγκαταλείπουν τα ιδρύματα φροντίδας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εκμετάλλευση, όπως είναι τα παιδιά που δραπετεύουν από την βία στα σπίτια τους. Ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες συνεχίζουν να εξαφανίζονται από κέντρα υποδοχής σε διάφορα Κράτη Μέλη της ΕΕ, και σπάνια βρίσκουν τρόπο να προσφύγουν σε υπηρεσίες στήριξης, ενώ κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από αδίστακτα εγκληματικά δίκτυα”.

“Ο χωρισμός οικογενειών και συγκεκριμένα των διεθνών οικογενειών καταλήγουν όλο και περισσότερο ο ένας από τους γονείς να απαγάγει το παιδί, να το παίρνει σε άλλη χώρα και να εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ του παιδιού και του γονέα που έμεινε πίσω. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως με τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης συμπεριλαμβανομένου της αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου και την ύπαρξη γραμμών στήριξης και βοήθειας για τα παιδιά,’’ σημείωσε.

Οι Γραμμές 116000 ανέφεραν επίσης ότι μέχρι και το 67% των εξαφανισμένων παιδιών για τα οποία υπήρξε χειρισμός από αυτές κατά το 2014 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ίδιου χρόνου.

Στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Γραμμή Εξαφανισμένων Παιδιών 116000 λειτουργεί από το “Hope For Children” UNCRC Policy Center και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Οι δύο οργανισμοί ως κοινοπραξία, είναι μέλη του Missing Children Europe εκπροσωπώντας την Κύπρο στο δίκτυο αυτό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα