Αύξηση στη γήρανση του πληθυσμού της Κύπρου

Μέχρι το 2025 ο αριθμός των ηλικιωμένων θα ανέλθει στα 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, αναφέρει ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας, στη σύνθεση του πληθυσμού παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στη γήρανσή του, καθώς καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού της ηλικιακής

ομάδας 65 ετών και άνω”.

“Ενδεικτικά της τάσης γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί η σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και η μείωση του ποσοστού των παιδιών. Η γήρανση του πληθυσμού συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα σοβαρών θεμάτων όπως είναι μεταξύ άλλων η απασχόληση και ο ελεύθερος χρόνος, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, η διασφάλιση της ισότητας και της αυτονομίας, καθώς και η ανάγκη αποτελεσματικών υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής υποστήριξης για την τρίτη ηλικία”, αναφέρει.

Όπως σημειώνει “μελέτες κατέδειξαν ότι η ενεργός γήρανση συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου αφού βελτιώνει κατά 40% την πνευματική, ψυχική και βιολογική του υγεία”, για να προσθέσει ότι “κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να φροντίζει για τη διασφάλιση μιας υγιούς και ενεργού γήρανσης για τους πολίτες της”.

“Αυτό σημαίνει”, προσθέτει, “ότι κάθε άτομο θα πρέπει να αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας του, να απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες και στα αγαθά με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, και να απολαμβάνει ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης και ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας”.

Ο κ. Γιαννάκη διαμηνύει πως “κοινωνία και πολιτεία, σεβόμενες την προσφορά των ατόμων τρίτης ηλικίας, πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στους ηλικιωμένους, μεριμνώντας για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης τους, και προωθώντας μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, περιορίζουν την αδράνεια και την ανία και βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο”.

“Η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων μπορεί να συμβάλει στο να παραμείνει το ηλικιωμένο άτομο αυτόνομο, ισότιμο και ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου. Η τρίτη ηλικία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αναπτυξιακή διαδικασία προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, φτάνει να της δοθεί η δυνατότητα και τα απαραίτητα εχέγγυα”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα