Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για περιουσίες στο Βαρώσι

Η Kıbrıs Postası (30.11.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι η προσφάτως διορισθείσα πρόεδρος της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» (ΤΜΚ), Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί δήλωσε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού αυξήθηκαν οι αιτήσεις που αφορούν περιουσίες στο Βαρώσι, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.


Σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, η Βετζχί είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 280 και ότι με το άνοιγμα του Βαρωσιού αυτός ο αριθμός ανήλθε στις 338, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οι αιτήσεις αυτές αυξήθηκαν

στις 410.
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το αίτημα για επιστροφή περιουσιών είναι το επικρατέστερο και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους για να διαπιστώσουν πόσες από τις αιτήσεις αφορούν το κομμάτι του 3,5% που άνοιξε. Πρόσθεσε και το εξής:

«Η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν είναι σώνει και καλά για το Βαρώσι. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές κάθε αίτηση δεν συμπεριλαμβάνει ένα οικόπεδο. Μπορεί το ένα οικόπεδο να είναι στο Βαρώσι και το άλλο οικόπεδο αλλού. Δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν αυτά. Γι’ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται και χαρτογράφηση». 

Απαντώντας σε ερώτηση, η Βετζχί είπε ότι στις αιτήσεις για το Βαρώσι απαιτείται επιστροφή συνήθως.

Σημειώνοντας ότι από την σύσταση της «ΤΜΚ» υποβλήθηκαν 6,999 αιτήσεις από τις οποίες κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,301, η Βετζχι είπε ότι η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις για αποζημιώσεις που μέχρι στιγμής ανέρχονται συνολικά στα 325 εκατομμύρια 416 χιλιάδες 657 στερλίνες ως αντάλλαγμα για κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες.  Είπε ότι σε τρεις αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή περιουσίας, σε δύο αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση, σε εφτά αιτήσεις επιστροφή και αποζημίωση, σε μια αίτηση επιστροφή μετά την λύση και σε μια αίτηση μερική επιστροφή.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με επικρίσεις για το ότι η «επιτροπή» εργάζεται με αργό ρυθμό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί τις απαιτήσεις και δεν μπορεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις, η Βετζχί ανέφερε ότι πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και δεν θεωρεί ορθό κα ηθικό να προβεί σε αξιολόγηση προηγούμενων περιόδων ή να σχολιάσει πληρωμές αποζημιώσεων που δεν είναι ανάμεσα στις υποχρεώσεις της.

Υποστηρίζοντας ότι η «επιτροπή» δεν έχει οικονομική υποχρέωση, όπως συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), πρόσθεσε: «Το μέρος αυτό είναι αρχή λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα, πρωτοβουλία, οικονομική υποχρέωση σε σχέση με τις πληρωμές. Αυτό βρίσκεται εντελώς στην πρωτοβουλία των μερών». 

Σημειώνοντας ότι επηρέασε αρνητικά και τις εργασίες τους η παράταση της διαδικασίας διορισμού προέδρου της «επιτροπής» που αναγκαστικά διέκοψε τις εργασίες της για μακρό χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, η Βετζχί είπε ότι βρήκε πολύ εργατικά στελέχη στην «ΤΜΚ» όταν ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της και ότι όλοι εργάζονται μέρα νύκτα με αυτοθυσία.

Χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το κτίριο στο οποίο στεγάζεται αυτή την στιγμή η «επιτροπή», η Βετζχί είπε ότι θα ανακουφιστούν σε μεγάλο βαθμό όταν τελειώσουν οι εργασίες στο διπλανό παλιό κτίριο του παράνομου «Μπαϊράκ» που τους δόθηκε και θα μπορούν να εργάζονται πιο πρακτικά και γρήγορα από τεχνικής άποψης σε περίπτωση που περάσουν σε ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Ερωτηθείσα πώς υλοποιείται η απόφαση για επιστροφή στην κατάσταση που υπάρχει τώρα στο νησί, η Βετζχί ανέφερε ότι για επιστροφή η χρήση ή το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της περιουσίας που ζητείται δεν πρέπει να ανήκει σε οποιοδήποτε πρόσωπο. «Για επιστροφή πρέπει να είναι μια περιουσία χωρίς πρόβλημα, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική και την δημόσια ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι τα άτομα στα οποία επιστρέφεται περιουσία έχουν κάθε είδους δικαίωμα στο πλαίσιο των «νόμων» της «ΤΔΒΚ», η Βετζχί ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιοι που θέλησαν να κτίσουν σπίτι και να εγκατασταθούν, αλλά και κάποιοι που θέλησαν να πουλήσουν την περιουσία που τους επιστράφηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Βετζχί υποστήριξε ότι δεν τους αναφέρθηκε οτιδήποτε σε σχέση με οποιανδήποτε κακή μεταχείριση εντός της κοινότητας σε άτομα που θέλησαν να κτίσουν στην περιουσία που τους επιστράφηκε ή θέλησαν να την πουλήσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με περιπτώσεις που τα μέρη συμφωνούν μεταξύ τους και πουλούν την γη που χρησιμοποιούν, η Βετζχί ανέφερε ότι αυτές οι πράξεις μπορούν να γίνουν σύμφωνα με τον «νόμο» αριθμό 13/2008 και πρόσθεσε:

«Αυτές οι περιουσίες πρέπει επί του παρόντος να βρίσκονται στην κατοχή σας με ενοικιαστήρια σύμβαση πέραν των τριών χρόνων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τουρκοκύπριος που κατέχει την περιουσία βρίσκει τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, συμφωνεί μαζί του και υποβάλλει αίτηση στην ΤΜΚ για άδεια πώλησης».

Σύμφωνα με την Βετζχί, μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 24 παρόμοιες αιτήσεις στην «επιτροπή», οι 12 από αυτές κατέληξαν σε αποτέλεσμα και στις 8 δόθηκε άδεια πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα