Αγκάθι στις συζητήσεις εδαφικού η διαφωνία επί των περιοχών

Στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, οι κύριες διαφωνίες των δυο πλευρών, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Πολύ κοντά στα ποσοστά επί του εδάφους οι δυο πλευρές.

Μέρες τώρα αναφέρουμε ότι το μεγάλο αγκάθι στο να βρεθεί η χρυσή τομή στο εδαφικό, δεν αφορούσε τα ποσοστά, αλλά τις περιοχές που θα δοθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, σε ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Ελβετικό θέρετρο επιβεβαιώνουν τα όσα από μέρες αφήνονταν

να διαρρεύσουν, καθώς σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, το ποσοστό που προτείνει ως οροφή η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το 28,2% να παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση, ενώ η τ/κ πλευρά προτείνει το ποσοστό να γίνει 29,2%. Πηγές εντός διαπραγματευτικών ομάδων, αναφέρουν ότι πιθανότερο σενάριο είναι να βρεθεί η σύγκλιση κάπου κοντά στο 28,5% - 28,7%, ποσοστό το οποίο προνοούσε και το σχέδιο Ανάν.

Η διαφωνία στις περιοχές

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο μας στην Ελβετία Χρίστο Χαραλάμπους, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην επιστροφή της Μόρφου, έστω και αν θα παραμείνουν Τ/κ χρήστες με αυξημένα δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή. Φαίνεται ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά δεν συζητά ενδεχόμενο επιστροφής της Μόρφου και αντ' αυτού προτείνουν Καρπασία και περιοχές μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα, χωριά γύρω από τον Κορμακίτη, μαζί με την ακτογραμμή τους.

Προσπάθεια της Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να καταφέρει να αποφύγει την επιστροφή της Μόρφου και την ίδια ώρα να γεφυρώσουν τη διαφορά που προκύπτει από τη μη επιστροφή Μόρφου, αλλά και τη διαφορά στο ζήτημα της ακτογραμμής.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς η Μόρφου είναι μέσα στις περιοχές που δεν διαπραγματεύεται ότι δεν θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η πρόταση από την τ/κ πλευρά για επιστροφή Καρπασίας και άλλων περιοχών, σε επίπεδο ακτογραμμής συνοδεύονται από την προϋπόθεση δημιουργίας εθνικών πάρκων σε αυτές, γεγονός που θα αποτρέπει οποιαδήποτε αξιοποίηση των περιοχών αυτών.

Επιπρόσθετα, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να επιστραφεί μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και χωριών γύρω

από την Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα διεκδικεί και κεφαλοχώρια στην περιοχή Μεσαορίας, τα οποία είναι πυκνοκατοικημένα και θα αυξήσουν και τον αριθμό των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα