Αγκάθια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντούν τα Σκόπια

Στα εσωτερικά των Σκοπίων οι διαδικασίες για υλοποίηση των προαπαιτουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Με την παρέλευση του μέγιστου χρόνου που είχε στη διάθεσή του ο Πρόεδρος της χώρας, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει, δεν υπέγραψε για επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Την αποπέμπω» είπε και ως εκ τούτου με τη μορφή του κατεπείγοντος επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, όπου πλέον χρειάζεται στήριξη ενισχυμένης πλειοψηφίας, τουτέστιν 81 από το σύνολο των 120.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι τίποτα δεν θα ήταν εύκολο,

καθώς ο Ζάεφ έχει 67 βουλευτές, οπότε ο δρόμος είναι μακρύς και βεβαίως αναμένεται να καταθέσει και πρόταση μομφής, όπως ο ίδιος είχε απειλήσει, εναντίον του Προέδρου.

Μετά τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, μεθαύριο και του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου, αναμένεται να προκηρύξει δημοψήφισμα, το οποίο όπως είπε, αν δεν βγει υπέρ του, θα παραιτηθεί.

Με προβλήματα πάντως άνοιξε και επίσημα ο δρόμος της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων.

Μπορεί η Ελλάδα να πείστηκε από τη Γερμανία και να συναίνεσε στην άρση του βέτο που διατηρούσε μέχρι σήμερα, ωστόσο Γαλλία, Δανία και Ολλανδία, εκφράζουν επιφυλάξεις, και τάχθηκαν αρχικά εναντίον της έναρξης διαπραγματεύσεων, όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για την Αλβανία.

Τελικά πριν νωρίς το βράδυ της Τρίτης, το Συμβούλιο ήρε τις ενστάσεις για τα Σκόπια και ανακοινώθηκε πως ο διάλογος ανοίγει τον Ιούνιο του 2017.

Σε αντίθεση με το γερμανικό λόμπι, το οποίο επιθυμεί διακαώς ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της και να μειώσει την τουρκική και ρωσική επιρροή, οι τρεις χώρες αυτές θέλουν πρώτα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά εισδοχή νέων μελών.

Πίσω από αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βρίσκεται η έντονη ανησυχία αύξησης των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στην χώρα του, δηλαδή ο φόβος ότι όπως το 2007, αυξήθηκαν οι ροές από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση της μετανάστευσης εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη, δημιούργησε έντονα προβλήματα, έτσι θα συμβεί και τώρα, με Αλβανούς και Σκοπιανούς και άρα η ευρωπαϊκή διεύρυνση θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Η περίπτωση της Αλβανίας είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς επικαλούνται έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, ενδημική διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα, ενώ δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα καλής γειτνίασης με την Ελλάδα.

Το τελευταίο πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για πολύ ακόμη.

Ο Νίκος Κοτζιάς δηλώνει αισιόδοξος πως η Αλβανία θα συναινέσει τελικά στην οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, υπό την πίεση της ένταξης στην ΕΕ και πως θα υποχωρήσει στο ζήτημα των τσάμηδων που διεκδικούν περιουσίες στην Ήπειρο, μέχρι και το Κιλκίς.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη, σίγουρα προμηνύεται καυτό το καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα