Άγνωστη παραμένει η τύχη ευρωπαϊκού σκάφους στον Αρη

Άγνωστη παραμένει η τύχη του διαστημικού σκάφους "Σκιαπαρέλι" (Schiaparelli) που επιχείρησε προσεδάφιση στον πλανήτη Αρη.

Το σήμα από το σκάφος διεκόπη σε ένα σημείο μάλλον πριν την προσεδάφιση, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Το σκάφος, βάρους 577 κιλών διαχωρίστηκε από τον μεγάλο επιστημονικό δορυφόρο Trace Gas Orbiter (TGO) που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη" και άρχισε την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη αλλά δυστυχώς το σήμα χάθηκε.

Το σκάφος κινείτο με

ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι ειδικοί της ΕΣΑ άρχισαν μελέτη των δεδομένων της καθόδου του σκάφους στον Άρη και αναμένεται σύντομα να εξαγάγουν συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα, (εκτός από τις ΗΠΑ, την πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και τη σημερινή Ρωσία) δεν έχει επιτυχώς προσεδαφίσει οποιαδήποτε συσκευή στον Άρη.

Η αποστολή ExoMars όμως συνεχίζεται γιατί ο δορυφόρος είναι σε καλή λειτουργία και μπορεί να αντεπεξέλθει στον σκοπό της αποστολής που είναι η καταγραφή σπάνιων αερίων και το κατά πόσον το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον κόκκινο πλανήτη προέρχεται από βιολογική πηγή.

Η αποστολή ExoMars είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA και του Ρωσικού Οργανισμού Διαστήματος Roscosmos.

Σημειώνεται ότι οι διαστημικές υπηρεσίες επικεντρώνονται στον πλανήτη Αρη, όπου σε λίγα χρόνια αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ιστορικές επανδρωμένες αποστολές με στόχο την ίδρυση αποικιών.

Το σκάφος TGO θα κάνει μία λεπτομερή καταγραφή των ατμοσφαιρικών αερίων του Άρη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σπάνια αέρια, όπως το μεθάνιο, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται ότι υπάρχει ενεργή πηγή ροής. Το σκάφος στοχεύει να μετρήσει την εξάρτηση του μεθανίου από γεωγραφικούς και εποχιακούς παράγοντες και να βοηθήσει να ανακαλυφθεί αν αυτό προέρχεται από μια γεωλογική ή βιολογική πηγή.

Το TGO θα ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή στο τέλος του 2017, μετά από ένα χρόνο πολύπλοκων ελιγμών για να κυκλοποιήσει την τροχιά του. Θα λειτουργήσει επίσης και ως τηλεπικοινωνιακό μέσο για το σκάφος εξερεύνησης του ExoMars το 2020.

Θα δοκιμάσει ένα εύρος τεχνολογιών για να ενεργοποιήσει μία ελεγχόμενη κάθοδο και προσγείωση στον Άρη σε μία προετοιμασία για επόμενες αποστολές, περιλαμβάνοντας μία «ασπίδα» θερμότητας, ένα αλεξίπτωτο, ένα σύστημα προώθησης και ένα σύστημα σύγκρουσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα