«Αγωγή» εποίκων κατά Ακιντζί - Ο Τατάρ δεν απαντά για τα χρήματα από Τουρκία

Η Kıbrıs (27.04.20) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, δήλωσε ότι το κόμμα αποφάσισε να οδηγήσει στο «συνταγματικό δικαστήριο» του αποσχιστικού καθεστώτος το θέμα της παράτασης της θητείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και ότι ο φάκελος της «αγωγής» εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24 Απριλίου από τον αντιπρόεδρο του YDP, Εβέρ Όζτουρκ, ο οποίος αύριο θα καταχωρήσει την αγωγή στον «πρωτοκολλητή».

 

Σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η

μέρα που λήγει η θητεία του Ακιντζί, ο Αρικλί υποστήριξε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η λεγόμενη «βουλή» αποφάσισε με τρόπο «αντισυνταγματικό» την αναβολή των εκλογών που θα διεξάγονταν στις 26 Απριλίου και την παράταση της θητείας του Ακιντζί. Ισχυρίστηκε ότι καθήκοντα «προέδρου της δημοκρατίας» έπρεπε να ασκεί ο ούτω καλούμενος πρόεδρος της «βουλής», ο οποίος με βάση το «σύνταγμα» τον αναπληροί για 45 μέρες κατά την απουσία του και ότι αυτό που έπρεπε να είχε κάνει η «βουλή» ήταν η παράταση της περιόδου της αναπλήρωσης αυτής.

 

Είναι νωρίς να γίνει άνοιγμα προς το εξωτερικό, λέει ο Τατάρ – «Δυσκολεύτηκε να απαντήσει γιατί δεν έρχονται χρήματα από την Τουρκία»

 

Κάτω από τον τίτλο «Θα υπάρξει άνοιγμα στο εσωτερικό, είναι νωρίς για το εξωτερικό», η Güneş (27.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι προγραμματίζουν το άνοιγμα μερικών κλάδων της οικονομίας από τις 4 Μαΐου, αφού πρώτα θα λάβουν υπόψη τις απόψεις του «επιστημονικού συμβουλίου» και του λεγόμενου «υπουργείου υγείας». Μιλώντας στην Kıbrıs Postası TV, ο Τατάρ είπε ότι ακόμα δεν είναι δυνατόν να αναφέρουν κάποια ημερομηνία για άνοιγμα προς το εξωτερικό, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών. 

 

Ανέφερε ότι λόγω του ανοίγματος κάποιων κλάδων της οικονομίας στο εσωτερικό έθεσαν σε εφαρμογή τον κανονισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας χωρίς μάσκα για να προστατευθεί ο «λαός» και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση της κατάστασης στις τιμές πώλησης των μασκών.

 

Ο Τατάρ είπε ότι έδωσε οδηγίες για προκήρυξη προσφορών με στόχο την ολοκλήρωση του νοσοκομείου 160 κλινών που αγοράστηκε από το λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας, ότι οι απαραίτητοι πόροι για την προσφορά θα παρθούν από το «ταμείο υγείας», ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν και ότι το νοσοκομείο θα τεθεί σε λειτουργία 3-4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ σημείωσε ότι ετοίμασαν ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα σε σχέση με την οικονομία, όμως μπορεί να προβούν και σε εσωτερικό δανεισμό στον σωστό χρόνο και στις κατάλληλες συνθήκες.

 

Ερωτηθείς πόσα PCR τεστ διαθέτει το καθεστώς και αν σκέφτηκαν συνεργασία με τον «νότο», όπως χαρακτηρίζονται οι ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο Τατάρ είπε ότι δεν σκέφτηκαν μιαν τέτοια συνεργασία και ότι αυτή την στιγμή το καθεστώς διαθέτει 5,000 PCR τεστ και ότι άλλες 5,000 βρίσκονται καθ’ οδόν.

 

Κάτω από τον τίτλο «Δεν υπάρχει ροή χρημάτων από την Τουρκία», η Afrika (26.04.20) γράφει ο Τατάρ δυσκολεύτηκε πολύ να απαντήσει στην ερώτηση γιατί δεν έρχονται χρήματα από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Τατάρ είπε ότι ήρθαν 750 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από την Τουρκία μετά από συμφωνία που υπογράφηκε με την Άγκυρα, όμως παρέβλεψε το γεγονός ότι τα 650 εκατομμύρια από αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν για στρατιωτικά έξοδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Έρντογαν, όμως δεν είπε ότι δεν ήρθαν χρήματα στα κατεχόμενα και μετά από αυτή την συνομιλία.

 

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο μεικτό χωριό Πύλα, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

 

«Η Πύλα είναι ιδιαίτερο μέρος για εμάς. Δεν υπάρχει παραμέληση. Δώσαμε οδηγίες για να ξεπεραστούν κάποιες ανάγκες. Όμως, επειδή η πέραν του Περγάμου περιοχή είναι ένα μέρος που έχει απευθείας επαφή με την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι μέρος στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πάνε εκεί και να έρθουν πίσω, θέσαμε τον όρο να παραμείνουν σε καραντίνα 14 μέρες. Ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Λάβαμε τέτοιαν απόφαση επειδή αυξάνονται τα κρούσματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αντιδράσαμε έντονα σε αυτά που κάνει ο Ελληνοκύπριος κοινοτάρχης. Είμαστε σε επαφή με τον λαό της Πύλας».

 

Εξάλλου, η Güneş (25.04.20) γράφει ότι μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT, ο Τατάρ είπε ότι δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα, αλλά θα συνεχίσουν να είναι προσεχτικοί και θα ανοίξουν κάποιους χώρους εργασίας σταδιακά, συμβουλευόμενοι το «επιστημονικό συμβούλιο» και το «υπουργείο παιδείας». Είπε ότι αρχικά θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις, τα ατελιέ και άλλοι χώροι που είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις και ότι θα υπάρχει δυνατότητα για ψώνια υπό τον όρο τα άτομα να φέρουν μάσκα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι πάντοτε συνεχίζονται οι επαφές με την Τουρκία και ότι θα λάβουν βοήθεια από την Τουρκία για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν στην οικονομία ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ανέφερε ότι ο ίδιος συνομίλησε δύο φορές με τον Πρόεδρο Έρντογαν και ότι παρακολουθούν καθημερινά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Υγείας.

 

Υποστήριξε και τα εξής: «Όταν αρχίσουν τα αεροπορικά δρομολόγια με την Τουρκία θα είναι καλύτερα για εμάς. Υπήρχε μια οριζόντια πορεία στα κρούσματα εδώ σε εμάς μέχρι πριν ορισμένο χρονικό διάστημα και τώρα παρουσιάζουν μείωση. Αν και η Τουρκία ξεπεράσει τα προβλήματά της, θα είναι καλό και για εμάς αυτό. Είμαστε χωριστό κράτος, όμως οικονομικά είμαστε ενσωματωμένοι με την Τουρκία. […]»

 

Σύμφωνα με τον Τατάρ, αφότου ξεπεραστεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία, το «κράτος» θα παρέχει κίνητρα για ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης, του τουρισμού, των οικοδομών, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της πληροφορικής.  

Keywords
Τυχαία Θέματα