Αγώνας δρόμου για διάσωση των κοραλλιών στη Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον κίνδυνο που διατρέχει ο υποθαλάσσιος φυσικός πλούτος της Κύπρου και ειδικότερα τα κοράλλια εστιάζει δημοσίευμα του France24.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα, ο θαλάσσιος οικολόγος Λούις Χατζηωάννου σημειώνει πως πολλοί πιστεύουν ότι η Κύπρος δεν έχει κοράλλια, αλλά αν η κλιματική αλλαγή και η παράκτια ανάπτυξη συνεχιστούν, τότε υπάρχει ο φόβος η πιο πάνω εικασία να γίνει πραγματικότητα.

Μιλώντας από την Αγία Νάπα, ο Χατζηωάννου που εργάζεται με

το Κυπριακό Ινστιτούτο Ναυτιλίας, σημειώνει πως όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται κοράλλια, μπορεί να φαντάζονται πολύχρωμους και πλούσιους σε είδη υφάλους της Ερυθράς Θάλασσας από την Αίγυπτο, παρά τους λιγότερο τεχνικούς χρωματισμένους υποβρύχιοι βιότοπους.

«Όταν μιλάω για τα κοράλλια της Κύπρου, οι περισσότεροι λένε: ‘’Έχουμε κοράλλια στην Κύπρο;’’ Ναι, είναι αλήθεια: Έχουμε κοράλλια - και ανακαλύπτουμε ακόμα νέα είδη ... Είναι τόσο εμβληματικά, είναι τόσο σημαντικά. Αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλον», είπε.

VIDEO: With rising water temperatures threatening the endemic corals of the Mediterranean, local marine ecologist Louis Hadjioannou monitors the impact of climate change on the delicate fauna in the crystal clear waters of Ayia Napa in Cyprus pic.twitter.com/BMCdxH31WS

AFP News Agency (@AFP) April 20, 2021

Το στοίχημα της επόμενης γενιάς

Όπως σημειώνει και το δημοσίευμα, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι συγκαταλέγονται στα πλουσιότερα οικοσυστήματα του πλανήτη και μερικές φορές ονομάζονται τροπικά δάση των ωκεανών, παρέχοντας καταφύγιο για αμέτρητα είδη ψαριών, χελωνών και άλλων θαλάσσιων ζωών.

Αλλά ενώ τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Κύπρου βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, σημείωσε ο Χατζηωάννου, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς και από τον μαζικό τουρισμό, την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, τις μαρίνες , καθώς και τη γεωργική απορροή.

Για την τελευταία δεκαετία, κύπριος βιολόγος παρακολουθεί τα κοράλλια και μελετά πώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας της θάλασσας επηρεάζουν την υγεία των κοραλλιών.

«Όποτε υπάρχει ανώμαλη χρονιά, υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική, παρατηρούμε ότι ένα υψηλό ποσοστό κοραλλιών πεθαίνουν», είπε στο AFP.

Η αύξηση περίπου ενός βαθμού Κελσίου το 2015 σκότωσε 20 έως 30 τοις εκατό των κοραλλιών, είπε, προσθέτοντας ότι «μερικοί από αυτοί επέστρεψαν και ανέκαμψαν, αλλά πολλοί όχι».

«Ακόμη και η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας ... μπορεί να τους επηρεάσει σοβαρά και νομίζω ότι η πρόβλεψη δείχνει ότι πρόκειται να είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στα επόμενα 30, 40 χρόνια», πρόσθεσε.

Ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια, πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν τοπικά, δήλωσε ο Χατζηωάννου.

Πρότεινε μάλιστα ένα πιο βιώσιμο είδος παράκτιας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και μεγαλύτερων προστατευόμενων περιοχών με απαγορεύσεις επιβλαβών πρακτικών, όπως κολυμβητές που πατούν κοράλλια ή ρίχνουν αγκυροβόλια.

Η άλλη προτεραιότητα, είπε, είναι η εκπαίδευση παιδιών. «Είναι το μέλλον», είπε. «Αυτοί θα γίνουν οι μελλοντικοί συντηρητές, η μελλοντική κυβέρνηση, οι μελλοντικοί χρήστες αυτού του νησιού».

Φωτο AFP

 

Keywords
Τυχαία Θέματα