Αγωνιζόμαστε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο, είπε η ΥΠΑΝ

Αγωνιζόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουμε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για την Κύπρο, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια της εικαστικής δημιουργίας που φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ξυλοφάγου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου,

το βράδυ της Δευτέρας.

Η κα. Μιχαηλίδου επαίνεσε «την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα του σχολείου για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας».

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει την προσήλωση τους «σε ενέργειες που ευνοούν την υγιή ανάπτυξη και την εξέλιξη του χαρακτήρα της νέας γενιάς. Αποδεικνύει  παράλληλα, ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί» αναγνωρίζουν το υψηλό λειτούργημα που επιτελούν και δεν περιορίζονται στην απλή εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά επιδιώκουν μέσα από την υλοποίηση επιπρόσθετων στοχευμένων δράσεων την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των μαθητών και των μαθητριών.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε «η αυξημένη προθυμία και συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας σε αυτές τις δράσεις, προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση και αισιοδοξία, αφού τονίζει και προ-οικονομεί τη δική τους συνεισφορά στη δημιουργική ανάπτυξη μίας υγιούς κοινωνίας, αλλά και την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης και δικαιοσύνης. Αγαθά τα οποία προσδοκούμε να εδραιωθούν στον τόπο μας μέσα από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, η οποία αφήνει την πατρίδα μας μοιρασμένη για 50 ολόκληρα χρόνια, αποστερώντας από τους πολίτες τα βασικά ανθρώπινα τους δικαιώματα».

Πενήντα ολόκληρα χρόνια, είπε η Υπουργός Παιδείας, «κατά τα οποία, ο λαός της Κύπρου συνεχίζει να μετρά και να θρηνεί για τις τραγικές συνέπειες, οι οποίες μεταξύ άλλων, αφορούν τον βίαιο εκτοπισμό, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους, τη σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα οριοθετεί τη δική μας ευθύνη και χρέος, που επιτάσσουν να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει πολλές φορές, αγωνιζόμαστε σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχουμε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για τον τόπο μας».

Αναφερόμενη στην εικαστική δημιουργία η κα. Μιχαηλίδου είπε πως «αποτελείται από 50 Ειδώλια-Φιγούρες που συμβολίζουν τα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής. Πενήντα φιγούρες που θα παραμένουν ακίνητες και αμετακίνητες. Θα παραμένουν αμετακίνητες από τον στόχο μας, διατρανώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επικράτηση των αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης στον τόπο μας, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη πατρίδα».

Αυτή ακριβώς την επιδίωξη, συνέχισε «είναι που θέτουμε ως προτεραιότητα μέσα από την προώθηση του διαχρονικού στόχου «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ», που υλοποιείται στα σχολεία μας. Να ζωντανέψει στα μάτια και τις ψυχές των μαθητών και μαθητριών μας η κατεχόμενη γη μας, η ιστορία, οι θρύλοι και οι τοπικές παραδόσεις κάθε περιοχής, να διατηρήσουν άσβεστη την εικόνα τους αλλά και τον πόθο για την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες».

Είπε ακόμα ότι «το πλέον σημαντικό, είναι ότι καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και την πατρίδα, καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες και πρωταγωνιστές του μέλλοντος, όσον αφορά τη διεκδίκηση της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης».

Επαίνεσε τους συντελεστές αυτής της «μεγαλεπήβολης» όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθειας και σημείωσε πως «το Υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό» τους, ενισχύοντας την προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό έργο που προνοεί το λειτούργημα των εκπαιδευτικών προς όφελος των παιδιών μας και ευχήθηκε «σύντομα να μπορούμε να εγκαινιάσουμε μία νέα δημιουργία εμπνευσμένη από την ελεύθερη πλέον πατρίδα μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα