Αγορά ομολόγων από ΕΚΤ: Ρίσκα και αντιδράσεις

Ως ένα σχέδιο με ρίσκο χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι την κίνηση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων από τα κράτη μέλη, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος σήμερα βρίσκεται περίπου στο 0,2%, αντί του 2% που θεωρείται το φυσιολογικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα αγοράς χρέους των κρατών μελών από την ΕΚΤ, με ρυθμό €50 δις

μηνιαίως, το οποίο θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2016.Εν αναμονή των επί μέρους λεπτομερειών

Σημειώνεται πως δεν αποκλείεται σε αυτό το σχέδιο να ενταχθούν και χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.Το θέμα αυτό αλλά και οι επί μέρους λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από το Μάριο Ντράγκι, ενώ δεν αποκλείεται οι οποίες επιμέρους λεπτομέρειες να γίνουν γνωστές, κατά την επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ στις 5 Μαρτίου, που θα γίνει στην ΚύπροΜιλώντας στο Sigmalive, o Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, εξήγησε ότι η ΕΚΤ προχωρεί σε αυτή την κίνηση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την «αναιμική» ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

«Υπό κανονικές συνθήκες αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με την αυξομείωση του επιτοκίου. Ωστόσο σε αυτή την έκτακτη συγκυρία, αυτό δεν είναι αρκετό, γι αυτό και χρειάζονται επιπλέον κινήσεις με «μη συμβατικά εργαλεία» που χρησιμοποιούν οι ΚΤ για να πετύχουν το στόχο τους», ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης λήφθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βρετανία. Ωστόσο, τόνισε, αν και βοήθησε, η ανάκαμψη δεν ήταν στο βαθμό του αναμενόμενου. Υπάρχουν και τα ρίσκα

Αναλυτές στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν την κίνηση της ΕΚΤ, διευκρινίζουν ότι δοθέντος του κινδύνου να ενσκήψει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας δυσκολεύεται να ανακάμψει, η ΕΚΤ προχωρεί στη μαζική χορήγηση ρευστότητας στις χρηματαγορές, διαμέσου της αγοράς στοιχείων ενεργητικού και ιδίως κρατικών ομολόγων.Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ποσοστό ρίσκου, καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα που θα διοχετευτούν στις χώρες μέλη, να μην προωθηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις προς ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά σε άλλες επενδύσεις όπως ακίνητα, χρηματιστήρια κτλ, με κίνδυνο αφενός να μην επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και αφετέρου να δημιουργηθούν νέες φούσκες.Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να ελέγξει το πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα .Έντονες οι αντιδράσεις χωρών

Πάντως, η κίνηση αυτή προκαλεί αντιδράσεις από μερίδα χωρών, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, καταπατάται μια άλλη πρόνοια, βάση της οποίας η ΕΚΤ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Οι Γερμανοί, υποστηρίζουν ότι αν η ΕΚΤ αγοράσει ομόλογα χωρών που δεν είναι αξιόχρεες, στην ουσία αυτό αποτελεί μια μορφή χρηματοδότησης των χωρών αυτών, καθώς δεν θα έκανε μια τέτοια κίνηση, ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα