Αιχμές για τη μισθοδοσία του Γιαννάκη αφήνει ο Γεν.Ελεγκτής

Η διαδικασία διορισμού του λειτουργού του Οργανισμού Νεολαίας Γιαννάκη Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού με τη χορήγηση άδειας άνευ απολαβών δεν ήταν σύννομη, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία εξέτασε το θέμα.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο επαναδιορισμός του κ. Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου με τη διαδικασία της απόσπασης είναι νόμιμος, ωστόσο εκκρεμεί, όπως είπε, το θέμα της μισθοδοσίας του.

Ο κ. Γιαννάκη λαμβάνει σήμερα μισθό

της κλίμακας Α14, που είναι η κλίμακα για τους Επιτρόπους της Προεδρίας. Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Γιαννάκη λαμβάνει τον μισθό της κλίμακας Α8 ως λειτουργός Νεολαίας, συν ένα επιπλέον επίδομα.

«Η διαδικασία της απόσπασης είναι κατάλληλο εργαλείο για να μετακινηθεί κάποιος υπάλληλος από έναν ημικρατικό οργανισμό στο κεντρικό κράτος. Άρα, αυτή η απόσπαση είναι πλέον νόμιμη, σύμφωνα και με τη Νομική Υπηρεσία, και για μας έκλεισε αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Παραμένει όμως το θέμα της μισθοδοσίας», σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι θα αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να ζητήσει γνωμάτευση ως προς το κατά πόσον η καταβολή επιδόματος είναι σύννομη.

Κατά τη συνεδρία της επιτροπής, λέχθηκε, επίσης, ότι λόγω αυτής της εκκρεμότητας ο κ. Γιαννάκη δεν έχει λάβει μισθό από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν εξέδωσε κάποια έκθεση αλλά έχει αποστείλει μια επιστολή με τις παρατηρήσεις του, ημερομηνίας 15/3/2018, στον Πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Αναφορικά με τον διορισμό του κ. Γιαννάκη με τη χορήγηση άδειας άνευ απολαβών, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι αυτή ήταν η πάγια πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα και έφερε ως παραδείγματα τους διορισμούς του κ. Θεοπέμπτου στη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και της κα. Λαμπριανίδου, η οποία είχε διοριστεί Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι ο διορισμός του κ. Γιαννάκη με τη διαδικασία της απόσπασης, αντί της χορήγησης άδειας άνευ απολαβών, είναι καθόλα νόμιμος με βάση και τη νομοθεσία και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Ο κ. Ζαχαρίου χαρακτήρισε την εγγραφή του θέματος από το ΑΚΕΛ ως «άνθρακας ο θησαυρός», κάνοντας λόγο για προσπάθεια του ΑΚΕΛ να ασκήσει κριτική προς την Κυβέρνηση «άνευ λόγου». «Εδώ δεν ήξεραν αν ο συγκεκριμένος λειτουργός ήταν Διευθυντής του Οργανισμού ή αν ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού», είπε.

«Δεν έχει λάβει μισθό από τον Μάρτη μέχρι σήμερα, γιατί έπρεπε να ξεκαθαρίσει το θέμα…Το θέμα έχει λήξει και θα πληρώνεται κανονικά από εδώ και πέρα… Θα λαμβάνει μισθό στην κλίμακα Α14 που παίρνουν όλοι οι Επίτροποι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, εξέφρασε τη θέση ότι «ο κ. Γιαννάκη δεν είναι Επίτροπος, δεν είναι τίποτα σήμερα.

Ο κ. Γιαννάκη είναι στον αέρα σήμερα. Ούτε στον Οργανισμό Νεολαίας είναι ούτε Επίτροπος είναι. Εμείς θέλουμε να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι παράνομα διορίστηκε το 2013 ο κ. Γιαννάκη στη θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, γιατί δεν δικαιούταν να λάβει άδεια άνευ απολαβών με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί με βάση κανονισμούς. Είπε, επίσης, ότι όταν το 2017 άλλαξαν οι κανονισμοί και πάλι ο διορισμός του δεν ενέπιπτε στα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Ο κ. Γεωργίου ζήτησε όπως κατατεθεί στη Βουλή ένας κατάλογος με όσους έχουν αποσπαστεί από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο της διαφάνειας.

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου ανέφεραν ότι ο διορισμός του κ. Γιαννάκη έγινε νόμιμα και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα