Αιφνιδιασμός από ουκρανικό αίτημα για σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας

Η πρόταση της Ουκρανίας περί ενός εξειδικευμένου συστήματος εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου έχει αιφνιδιάσει τους δυτικούς αξιωματούχους, αναφέρει νεότερο δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει την ουκρανική αξίωση για πολυμερείς εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού προσχεδίου 15 σημείων που φέρονται να συζητούν Κίεβο και Μόσχα.

Η ουκρανική πλευρά φέρεται να επιθυμεί ως εγγυήτριες

δυνάμεις τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς επίσης τη Γερμανία και την Τουρκία.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι μια τέτοια συνθήκη εγγυήσεων σύμφωνα με το ουκρανικό αίτημα θα περιλάμβανε κάτι αντίστοιχο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, δηλαδή δέσμευση αποστολής στρατευμάτων για την υπεράσπιση της Ουκρανίας σε περίπτωση μελλοντικής απειλής της εδαφικής της ακεραιότητας. Αυτό σημαίνει πως αν τέτοιες εγγυήσεις ήταν σε ισχύ πριν από τη ρωσική εισβολή, οι δυτικές δυνάμεις, η Κίνα και η Τουρκία θα έπρεπε να επέμβουν στρατιωτικά.

Οι Financial Times γράφουν πως δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν το πώς θα λειτουργούσε ένα τέτοιο μοντέλο εγγυήσεων και το πώς θα μπορούσε να συμφωνηθεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας χωρίς να έχουν προηγηθεί δεσμεύσεις από τις πιθανές εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανώτερος Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος έχει πει ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Ευρωπαϊκός ανώτερος διπλωμάτης σχολιάζει μιλώντας στους FT πως δεν έχει καθαρή εικόνα για τη λογική μιας τέτοιας συμφωνίας. «Το σημείο άφιξης είναι αδύνατο. Εννοώ είναι πιθανό, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ρώσοι έχουν μπλέξει σε όλον αυτό τον πόλεμο μέχρι τώρα αν αυτό είναι που θέλουν», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Άλλος δυτικός αξιωματούχος δηλώνει πως οι όροι των εγγυήσεων είναι θέμα συζητήσεων με τους διεθνείς εταίρους, αλλά μέχρι να οριστικοποιηθούν είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ναι ή όχι ως προς την εφαρμογή και τις συμμετέχουσες χώρες.

Ερωτηθείς ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας αν η χώρα του θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στην Ουκρανία, απάντησε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας και όχι μόνο η φρασεολογία της.

Το δημοσίευμα των FT σημειώνει επίσης πως οι Ουκρανοί έχουν αποκλείσει την πρόταση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ για ένα διαφορετικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας στο πρότυπο της ουδετερότητας Αυστρίας, καθώς θεωρούν τις στρατιωτικές δεσμεύσεις κρίσιμο κομμάτι οποιασδήποτε συμφωνίας.

Τη σημασία που αποδίδουν οι Ουκρανοί στη στρατιωτική πτυχή ενός μοντέλου ασφαλείας επισημαίνει ο Αυστριακός αναλυτής Μάρκους Χοβ από τον συμβουλευτικό οίκο ρίσκου VE Insight.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένα «προπέτασμα καπνού». Με την άποψη αυτή συμφωνεί άλλος δυτικός αξιωματούχος πληροφοριών ασφαλείας που σημειώνει πως από τη σοβιετική εποχή οι Ρώσοι θεωρούν τη διαπραγμάτευση όχι έναν τρόπο τερματισμού του πολέμου, αλλά μέρος αυτού. «Οι συνομιλίες είναι απλώς ένας τρόπος ελέγχου του ρυθμού (του πολέμου) ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες της Ρωσίας», αναφέρει.

Στο ίδιο πνεύμα ο Γκούσταβ Γκρέσελ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Βερολίνο εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένας τακτικισμός των Ρώσων που συνήθως τις αξιοποιούν για να σπείρουν διχόνοια στην άλλη πλευρά και να κερδίζουν χρόνο. 

«Πάντα ήμουν πολύ επιφυλακτικός όταν οι Ρώσοι διαπραγματεύονταν. Το είδαμε επανειλημμένως στη Συρία. Η Δύση ή οι Τούρκοι πήγαιναν με μεγάλες ελπίδες ότι οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να αλλάξουν τη θέση τους και να αποκλιμακώσουν και πάντοτε αποδεικνυόταν ότι αυτό δεν ίσχυε. Ποτέ δεν παίρνει πολύ μέχρι να διαλύσουν τα πράγματα και έπειτα απλώς επαναφέρουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους», συμπληρώνει ο Γερμανός αναλυτής.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε εκφράσει το φόβο ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία δεν είναι παρά ένα «παιχνίδι παραπλάνησης» από τον Πούτιν.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Πέρασε στην αντεπίθεση ο Ουκρανικός στρατός σε προάστια του Κιέβου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα