Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας: Σχεδιάζονται νέοι αγωγοί Φ.Α με Ελλάδα-Κύπρο

Επαφές με τους ομολόγους της της Αιγύπτου Τarek El Molla και του Ισραήλ Karine Elharrar-Hartstein, πραγματοποίησε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο πλαίσιο του 5ου Egypt Petroleum Show στο οποίο η Κύπρος είχε δικό της περίπτερο. Στις επαφές συμφωνήθηκαν οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas
Forum ή EMGF).

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της έκθεσης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας Ταρελ El Molla τόνισε τη σημασία του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός, με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, την Κύπρο και το Ισραήλ, παρακολούθησαν την υπογραφή αναθεώρησης στρατηγικής με την Boston Consulting Group (BCG).

«Στο πλαίσιο της μετατροπής της Αιγύπτου σε ενεργειακό κόμβο, το φυσικό αέριο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης», είπε ο El Molla στην ομιλία του, σύμφωνα με το Energy Voice.. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις εξαγωγές φυσικού αερίου, από εγχώρια παραγωγή ή εισαγόμενο, μέσω των δύο εργοστασίων υγροποίησης στο Idku και στη Damietta.

Η Αίγυπτος εξάγει επίσης φυσικό αέριο στην Ιορδανία, μέσω του Arab Gas Pipeline (AGP). Οι προμήθειες «θα φτάσουν σύντομα στον Λίβανο», είπε ο El Molla.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε πως σχεδιάζονται νέοι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο, στην βάση των  συμφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Αίγυπτος στοχεύει να «αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της και να ενισχύσει τη θέση της ως ένας από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα