Αίγυπτος: Παραίτηση της Κυβέρνησης λόγω σκανδάλου

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση παραιτήθηκε χθες Σάββατο έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς και ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από τον υπουργό Πετρελαίου Σέριφ Ισμαήλ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Μία ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Ιμπραήμ Μάχλαμπ, ο Σίσι ζήτησε από τον Σέριφ Ισμαήλ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παρόλα

αυτά ο Αιγύπτιος πρόεδρος «χαιρέτισε τις προσπάθειες του Μάχλαμπ και της ομάδας του στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου στην ιστορία της χώρας», αναφερόμενος στα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος.

Ο Μάχλαμπ, επικεφαλής του κόμματος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της Αιγύπτου στις αρχές του 2014 και δεν είχε αντικατασταθεί κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σίσι τον Μάρτιο του 2015, καθώς θεωρείται ότι πρόσκειται σε αυτόν.

Τα αίτια της αποχώρησης του τεχνοκράτη αυτού δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ανασχηματισμός είχε στόχο «να δώσει νέα ώθηση» σε μια κυβέρνηση ένας υπουργός της οποίας ενεπλάκη σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο υπουργός γεωργίας Σάλαχ Χελάλ συνελήφθη τη Δευτέρα στο Κάιρο, λίγο αφού εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον Σίσι.

Ο Χελάλ και ο προσωπάρχης του είναι ύποπτοι ότι «ζήτησαν και έλαβαν» χρήματα από τον επιχειρηματία Αϊμάν αλ Γκάμιλ για να «νομιμοποιήσουν» την αγορά κρατικών εδαφών, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η βασική αιτία (της παραίτησης) είναι ότι ο πρόεδρος δεν είναι ευχαριστημένος από το έργο κάποιων υπουργών και αισθανόταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε πετύχει τους επιθυμητούς στόχους», εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Καΐρου Κάμελ αλ Σαγιέντ.

Η παραίτηση του Μάχλαμπ ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο που θα πραγματοποιηθούν από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου, μια εκλογική αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας είναι αναμενόμενο για πολλούς παρατηρητές.

Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν ουσιαστικά χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κυριότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο εδώ και σχεδόν εννέα δεκαετίες, κηρύχθηκε «τρομοκρατική οργάνωση» το 2013 και οι βασικές φωνές των λαϊκών και των φιλελεύθερων, κυρίως των ηγετών της επαναστατικής νεολαίας που ώθησε τον Μουμπάρακ σε παραίτηση το 2011, βρίσκονται στη φυλακή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα