Αίγυπτος: Τριμερής ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η κοινή διακήρυξη της τριμερούς ΚύπρουΑιγύπτουΕλλάδας, που λαμβάνει χώρα σήμερα 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο.

Στη σκιά του τουρκικού επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, Ελλάδα και Αίγυπτος

αποφάσισαν να ακολουθήσουν βήμα γοργόν στις διαδικασίες οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών.

Εξέχουσας σημασίας η αναφορά στην κοινή διακήρυξη όπου σημειώνεται πως "οι ηγέτες των τριών χωρών, τόνισαν επίσης τον διεθνή χαρακτήρα της Σύμβασης για τη Θάλασσα και τη σημασία που έχει να προχωρήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των κοινών θαλασσίων συνόρων τους, όπως χρειάζεται."

Αυτούσια η κοινή διακήρυξη των τριών χωρών και τα αποσπάσματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία:

Οι ηγέτες επανέλαβαν την αμέριστη στήριξη τους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες και να συμβάλει εποικοδομητικά και κατά τρόπο απτό στην επανέναρξη μιας δομημένης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.

Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της. Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών εγγυήσεων και η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος.

Τόνισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μοναδικό πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβέρνησης εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία αναφορικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στο ανατολικό μέρος της Μεσογείου, ιδιαίτερα καταδίκασαν έντονα τις συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και των θαλασσίων υδάτων της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις νέες απόπειρες να διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής κάτι που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο. Τόνισαν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ως προνοείται από τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων διερευνητικών δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα, οι ηγέτες καταδίκασαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο οι οποίες γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Trilateral Summit #Cyprus #Greece #Egypt, in Cairo

Joint Declaration

Paragraphs concerning Cyprus
 

Keywords
Τυχαία Θέματα