Αιμιλίου: Δημοκρατική κοινωνία μόνο με ελευθερία των ΜΜΕ

Το 2014 υπήρξε ακόμα μια άλλη θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι συχνά γίνονται εσκεμμένα στόχος σε εμπόλεμες ζώνες, ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, σε παρέμβασή του στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Η προστασία των δημοσιογράφων σε καταστάσεις συγκρούσεων».

Της συνεδρίασης προέδρευσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevičius, η χώρα του οποίου

κατέχει την προεδρία του Σ.Α. το Μάιο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, αφού συνεχάρη τη Λιθουανική Προεδρία για τη σύγκληση μιας σημαντικής και επίκαιρης συζήτησης, αλλά και για την ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος που καταδικάζει όλες τις παραβιάσεις και επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου, είπε ότι η ελευθερία στην πληροφόρηση αναγνωρίστηκε σε μία από τις πρώτες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ακρογωνιαίο λίθο όλων των ελευθεριών και αξιών. Ανέφερε, επίσης, ότι το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό, όπως επίσης και το άρθρο 10 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Αιμιλίου υπογράμμισε ότι χωρίς ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία και τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι κυβερνήσεις να σέβονται το δικαίωμα του ατόμου να εκφέρει τη γνώμη του χωρίς παρεμβάσεις και την ελευθερία του Τύπου να μπορεί να συλλέγει, διανέμει, αναλύει και να μεταδίδει πληροφορίες χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση ή το φόβο της βίας ή δίωξης.

Επισήμανε ότι καθώς δημοσιογράφοι εξακολουθούν να φυλακίζονται και να σκοτώνονται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη πρέπει να υπάρξει επαναβεβαίωση της δέσμευσης και προσήλωσης στο βασικό αυτό δικαίωμα και στην προώθηση του πλουραλισμού και ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αφού τόνισε ότι το 2014, υπήρξε ακόμα μια άλλη θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των εμπόλεμων ζωνών όπου δημοσιογράφοι συχνά γίνονται εσκεμμένα στόχος.

Ο κ. Αιμιλίου ακολούθως υπογράμμισε ότι οι φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη, οι βάρβαροι αποκεφαλισμοί των δημοσιογράφων από την ISIS και οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν μια ιστορία σε μια ζώνη σύγκρουσης, δείχνουν ότι η απειλή για τους δημοσιογράφους και κατά της ελεύθερης έκφρασης δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά μέρος που να είναι πραγματικά ασφαλές. Είναι για το λόγο αυτό -πρόσθεσε- που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας και την προώθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους, ώστε να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους ελεύθερα και χωρίς φόβο. Οι επιθέσεις, τόνισε, εναντίον του τύπου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μηδενική ανοχή και όλες οι πράξεις εναντίον της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης πρέπει να διερευνώνται γρήγορα και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτούν και να προσάγονται στη δικαιοσύνη.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο που η πλειοψηφία των δολοφονιών δημοσιογράφων παραμένει ατιμώρητη και σημείωσε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα ΗΕ και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας στην προώθηση προστασίας των δημοσιογράφων και στην προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα