Αιμολυτική αναιμία στα παιδιά

Η αιμολυτική αναιμία είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν περίπου 120 μέρες. Αν η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν μπορεί να αντιρροπιστεί από την παραγωγή καινούριων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τότε ο οργανισμός θα οδηγηθεί σε αιμολυτική αναιμία.

Ποια είναι τα αίτια της αιμολυτικής αναιμίας;

Κατά αρχήν, οι αιμολυτικές αναιμίες χωρίζονται σε συγγενείς (γεννήθηκε ο άρρωστος με αυτό το πρόβλημα) και επίκτητες (απέκτησε την ασθένεια μετά τη γέννησή του). Στις συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες

συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

1. Αιμοσφαιρινοπάθειες: β-θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια H, δρεπανοκυτταρική αναιμία
2. Σφαιροκυττάρωση
3. Ελλειπτοκυττάρωση
4. Στοματοκυττάρωση
5. Διαταραχές των γλυκολυτικών ενζύμων των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως η έλλειψη του ενζύμου G-6-PD και η ανεπάρκεια πυρουβικής κινάσης.

Στις επίκτητες αναιμίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ο ίδιος ο οργανισμός καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια) και το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (αναιμία με ελάττωση της λειτουργίας των νεφρών). Αιμολυτική αναιμία μπορεί να προκύψει επίσης στα πλαίσια νεφρικών και ηπατικών νοσημάτων, στα πλαίσια λοιμώξεων, σε εγκαύματα. Στη διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη (υπάρχει μη ελεγχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης) και τη θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αιμολυτική αναιμία λόγω μηχανικής καταστροφής της μεμβράνης (του εξωτερικού περιβλήματος) των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα