Αισιοδοξία για οικονομία - Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε

Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας, αλλά και οι προοπτικές της, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λεμεσό, με τους ομιλητές να εστιάζουν στις ενδείξεις για σταθεροποίηση και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης σε χαιρετισμό του, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ.

"Παρά το γεγονός ότι πολλά εξαρτώνται

από τη δική μας δέσμευση να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας όσον αφορά την οικονομία, με το να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, οι τύχες μας είναι στενά συνυφασμένες με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης», είπε. Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία στέλνει ανάμεικτα μηνύματα το τελευταίο διάστημα.

"Παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς και παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο συνδυασμός των οποίων θα έπρεπε να είχε δώσει στην ευρωπαϊκή οικονομία την αποφασιστική ώθηση προς τα εμπρός, η όποια βελτίωση ήταν αδύναμη, στην καλύτερη περίπτωση, όπως προκύπτει από το χαμηλό 0,3% της αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 », είπε.

Όπως ανέφερε, είναι σαφές, ότι υπάρχουν δυσμενείς εξωτερικοί παράγοντες όπως μια πτώση της ζήτησης για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας αλλά και η μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη με συνέπειες που δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία είπε ότι «τώρα μπορούμε να δούμε φως στην άκρη της σήραγγας».

"Το συνολικό επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, όχι μόνο επειδή υπάρχουν εμφανή σημάδια ότι η οικονομία μας αφήνει τα χειρότερα πίσω, αλλά και λόγω των ειδικών σχεδίων ανοίγματος προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών αλλά και της δρομολόγησης των διαδικασιών για τη δημιουργία καζίνο-θερέτρου στην Κύπρο και την προκήρυξη προσφορών για το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο.

Σημείωσε ότι παρά το ότι υπάρχουν θετική σημάδια, θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η κυπριακή οικονομία έχει επανέλθει πλήρως σε τροχιά.

Επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας, εργοδότες και εργοδοτούμενοι που έχουν πληγεί από την κρίση, ακόμα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής, οι δυνατότητες χρηματοδότησης είναι δύσκολο να προέλθουν από τον τραπεζικό τομέα που πλήττεται από ένα μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν και η ανεργία είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ανέφερε στην ομιλία του πως παρά τα χαμηλά διεθνή ναύλα που έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ, η συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας στο κυπριακό ΑΕΠ παραμένει σε σημαντικά επίπεδα και παρουσιάζει χειροπιαστές προοπτικές για περαιτέρω μεγέθυνση.

Μιλώντας στο 6ο Limassol Economic Forum, ο κ. Καζάκος αναφέρθηΚε στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, λέγοντας πως ο τομέας εργοδοτεί 4.500 άτομα στην Κύπρο, καθώς και 55.000 ναυτικούς, με τη συνεισφορά της ναυτιλίας στο κυπριακό ΑΕΠ να ανέρχεται στο 7%.

«Ως εκ τούτου, παρά τα χαμηλά διεθνή ναύλα, που υποχώρησαν σε επίπεδα ρεκόρ, η συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας παραμένει σημαντική, με χειροπιαστές προοπτικές για περαιτέρω αύξησή της», είπε.

Ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία, όπως είπε, ελέγχει το 40% της μικτής χωρητικότητας των πλοίων παγκοσμίως και συνεισφέρει άμεσα €56 δισ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, εργοδοτεί 590.000 άτομα και δημιουργεί φορολογικά έσοδα που ανέρχονται στα €6 δισ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα