Αισιόδοξος για γνήσια ευκαιρία λυσης του Κυπριακού ο 'Ειντε

Η ειρήνη έχει πραγματικά μια ευκαιρία στην Κύπρο, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ 'Ειντε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι υπάρχει τώρα μια γνήσια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού που οι δύο ηγέτες έχουν πραγματικά αδράξει.

Μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας, ο κ. 'Ειντε ανέφερε ότι αποφασίστηκε πως δεν θα ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες των συνομιλιών, σημειώνοντας παράλληλα “ χθες και σήμερα ήταν ίσως από τις καλύτερες μέρες σε αυτή τη δουλειά μου λόγω της

δημιουργίας αυτής της μοναδικής ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, θέλησης και ηγεσίας”.

Οι δύο πλευρές αφού συμφώνησαν πού στέκονται πάνω στα γνωστά θέματα, έχουν τώρα αρχίσει να μπαίνουν σε νέα περίπλοκα θέματα και το κάνουν αυτό με υψηλό βαθμό σεβασμού, δημιουργίας και θέλησης να εξεύρουν λύσεις και να κατανοήσουν η μια την άλλη, και θεωρώ ότι αυτό είναι μοναδικό για την Κύπρο, αλλά και μοναδικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή".

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό”, συνέχισε, σημειώνοντας ότι h χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών ήταν πολύ καλή, και σήμερα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση των "εξαίρετων διαπραγματευτών" Οζντίλ Ναμί και Ανδρέα Μαυρογιάννη "που όπως οι ηγέτες τους, έχουν συντονιστεί στο να εργάζονται μαζί".

Ο κ. Ειντε ανέφερε πως οι ηγέτες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από μόνοι τους και χρειάζονται στήριξη. “Γι αυτό είμαι απόψε ευτυχισμένος να είμαι εδώ να ακούσω στην όμορφη μουσική, την ποίηση αλλά και να νιώσω τη θέληση και το πνεύμα – ανάμεσα σε όλους εσάς – να δώσετε αυτή τη στήριξη, την ενθάρρυνση και να ζητήσετε από τους ηγέτες να προχωρήσουν μπροστά, γιατί χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση στη φάση των διαπραγματεύσεων. Μετέπειτα θα χρειαστούν στήριξη για να πάρουν το 'ναι' στα μελλοντικά δημοψηφίσματα και μετά θα χρειαστούν στήριξη για να εφαρμόσουν αυτά που αποφάσισαν”, είπε.

Δεν θα είναι εύκολο, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν και καλές και κακές μέρες, αλλά "με αυτό το πνεύμα που αισθάνομαι απόψε εδώ θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να πούμε ότι η ειρήνη δεν θα έλθει, γιατί η ειρήνη έχει πραγματικά μια ευκαιρία στην Κύπρο".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα