Αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης

Αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε η Αθήνα ζητώντας να μην πρωτοκολληθεί η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η

Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη έστειλε δύο επιστολές για το ζήτημα, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, στην πρώτη επιστολή, η Αθήνα επισημαίνει ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) καθώς και το ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κρήτης και αν μία τέτοια κίνηση είναι casus belli, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα