Ακάλυπτες «πισίνες –δεξαμενές τρόμου» για παιδιά κι όχι μόνο

Την ανυπαρξία νομοθεσίας γύρω απ΄ την ασφάλεια των πισίνων και των κολυμβητικών δεξαμενών, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το ατύχημα με 4χρονο παιδί σε ιδιωτική κατοικία στη Χλώρακα.

Το παιδί διέλαθε της προσοχής των γονιών του και έπεσε στην πισίνα.

Το SigmaLive, σ΄ έρευνα για το αν υπάρχει ή όχι πλαίσιο που να διέπει την ασφάλεια στις ιδιωτικές πισίνες, εντόπισε την ανυπαρξία νομοθετήματος, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από αρμόδιους. Μιλώντας στο SigmaLive

για το ζήτημα, ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως η Κύπρος δεν έχει τη νομοθεσία που έχουν οι άλλες χώρες, δηλαδή νομοθεσία η οποία να διέπει την κάλυψη των πισίνων. Η κάλυψη δεν προσφέρει μόνο ασφάλεια, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος, αφού μειώνει την εξάτμιση.

Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να τοποθετούν κάλυμμα στην πισίνα. Η έλλειψη αυτή προστίθεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα και τις Δηλητηριάσεις στα Παιδιά, στο κομμάτι των πνιγμών, όπου αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί την τοποθέτηση κιγκλιδώματος γύρω από Δημόσιες πισίνες/ιδιωτικές πισίνες».

Μη αδειούχες 800 και πλέον πισίνες στην Κύπρο

Εντύπωση προκαλεί το εύρημα από την τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τους Δήμους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στα όρια 25 Δήμων λειτουργούσαν στις 31.12.2016, συνολικά 1.177 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, από τις οποίες οι 809 ή ποσοστό 69%, λειτουργούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, καθότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

Σημειώνεται ότι για 16 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές εκδόθηκε αντικανονικά άδεια λειτουργίας, χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, για παραχώρηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιστοποιητικό έγκρισης, σύμφωνα με τον εκάστοτε σε ισχύ Νόμο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών, αναφορικά με τη δεξαμενή και όλες τις άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία της, βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, καθώς και πιστοποιητικό καταλληλότητας που εκδίδεται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αναφορικά με τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, η Υπηρεσία εισηγήθηκε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για συμμόρφωση των ιδιοκτητών των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών με τις διατάξεις των σχετικών Νόμων και Κανονισμών και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας, υποδεικνύοντας ότι, σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, συνιστά ποινικό αδίκημα και υποδεικνύεται όπως οι δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια, εντοπισθούν και καταγγελθούν στην Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα