Ακάθεκτος στο θέμα της θανατικής ποινής ο Ερντογάν

Μπρος για επιβολή θανατικής ποινής κάνει η Τουρκία, με τον πρόεδρος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, να επιβεβαιώνει σήμερα ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής εφόσον ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι ασύμβατο με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ένα πλήθος, στην Κωνσταντινούπολη, που φώναζε ρυθμικά "Θέλουμε τη θανατική ποινή", ο Ερντογάν είπε: "Όταν ζητάτε κάτι τέτοιο, αυτό ενοχλεί αυτούς τους κυρίους".

"Τι έχω πει; Ότι θα επικύρωνα αυτήν την απόφαση,

αν περάσει από το κοινοβούλιο", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, προκαλώντας την οργή της ΕΕ. Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες καθώς οι Βρυξέλλες ασκούν κριτική για το εύρος των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές εναντίον όσων φέρονται ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητείται το "προσωρινό πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς κρίνονται "δυσανάλογα" τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής "θα έπρεπε να οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας".

Απαντώντας σε αυτό το ψήφισμα, νωρίτερα ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι θα θα ανοίξει τα σύνορα για να αφήσει να περάσουν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Στα καθήκοντά τους και πάλι χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Σε μια άλλη εξέλιξη, περισσότεροι από 6.000 Τούρκοι εκπαιδευτικοί, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Συνολικά, 6.007 εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα έπειτα από «υποψίες ότι διατηρούσαν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους», ανέφερε το υπουργείο με ανάρτηση του στο Twitter.

Τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, , ανάμεσα τους δικαστές, στρατιώτες, εκπαιδευτικοί, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ πολλοί κρατούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα