ΑΚΕΛ: O ΠτΔ να σκεφτεί τις επόμενες γενιές, όχι εκλογές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε το Σάββατο «έκκληση και ταυτόχρονα προειδοποίηση» προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη λύσης, με εμμονή σε αρχές και ευελιξία στην τακτική, καλώντας τον παράλληλα να σκεφτεί «τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές».

Μιλώντας στην 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, στην Αγία Νάπα, ο κ. Κυπριανού προειδοποίησε για τον κίνδυνο

κατάρρευσης της διαδικασίας των συνομιλιών. Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «τον καλούμε να πάψει να αλληθωρίζει προς τον Φλεβάρη του 2018» και «να βάλει πάνω από την ιδέα της καρέκλας, την ιδέα της πατρίδας», κάνοντας πράξη αυτό που είπε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «να σκεφτεί τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Καταφέρθηκε επίσης κατά ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι «μετακινήθηκαν για να συναντηθούν με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ», ενώ είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν άλλαξε την πολιτική του στο Κυπριακό.

«Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει ως προτεραιότητα του τη φιλοδοξία του για δεύτερη προεδρική θητεία», είπε ο κ. Κυπριανού, ενώ μίλησε παράλληλα για «θεατρινισμούς».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αδιαφορώντας αν στο τραπέζι υπάρχει μικρή, έστω πρόοδος, ο Πρόεδρος προανήγγειλε περίπου ότι βρισκόμαστε ενώπιον αδιεξόδου στο Κυπριακό, ενώ ακολούθως βρέθηκε στην Ινδία για να διερευνήσει αν υπάρχουν προοπτικές να συνεργαστούμε με το Bollywood. «Τελικά ίσως να υπάρχουν, αφού κάποιοι αποδεικνύονται αρκετά καλοί στους θεατρινισμούς», είπε ο κ. Κυπριανού.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε, αν ήθελε, να αποτρέψει την κρίση που δημιουργήθηκε». Αντ` αυτού είπε ότι επέλεξε συνειδητά να στέλνει λανθασμένα μηνύματα για τις προθέσεις του στο Κυπριακό, δημιουργώντας άλλοθι για την τουρκική πλευρά αντί να της αφαιρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε από την αρχή τους δύο ηγέτες να βρουν τη δύναμη και το θάρρος να προχωρήσουν μπροστά, ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταγγείλει την απόφαση της Βουλής και από τον κ. Ακιντζί να μη δίνει υπέρμετρες διαστάσεις στο γεγονός.

Ως προς την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από πλευράς ΔΗΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι παρόλο που το κόμμα διαφωνούσε με το περιεχόμενο της, έκανε την υπέρβαση υπερψηφίζοντας την, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να την αναφέρει στο Ανώτατο, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «στηρίξαμε...τη διαδικασία και όχι τον κ. Αναστασιάδη». Πρόσθεσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία είναι ο μόνος προσφερόμενος δρόμος για λύση του Κυπριακού.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τη βασική ευθύνη για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό τη φέρει η τουρκική πλευρά, λόγω της εμμονής της σε απαράδεχτες θέσεις», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ούτε η δική μας πλευρά επέδειξε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και βούληση».

Δεν υπαινισσόμαστε, συνέχισε, ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών, αλλά «να φανεί αποφασιστικός στα διαδικαστικά θέματα για να διερευνήσει τις τελικές τουρκικές προθέσεις» αν θα αποδεχτεί θέσεις εναρμονισμένες με το συμφωνημένο πλαίσιο.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει ουσιαστικά θέματα της εσωτερικής πτυχής να συζητηθούν ως πακέτο, προσθέτοντας ότι «υπάρχει προοπτική να συμφωνηθούν αν γίνουν σεβαστές οι συγκλίσεις του παρελθόντος και οι συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν».

Συνέχισε, λέγοντας πως αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη, τότε θα είναι ανοικτός ο δρόμος για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της στο μείζον θέμα της ασφάλειας. «Αν όχι, το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο» ενώ ακόμα και σε αυτή την περίπτωση «τουλάχιστον δεν θα μπορεί κανένας να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια για λύση», καθώς «η ευθύνη σε τυχόν ναυάγιο θα αφορά αποκλειστικά την τουρκική πλευρά».

Ο κ. Κυπριανού στάθηκε και στο θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας, λέγοντας ότι δεν την αμφισβήτησε κανείς ποτέ επί της αρχής. Αντιθέτως, είπε, όταν τον Οκτώβριο του 2008 ο Δημήρτης Χριστόφιας παρουσίασε την πρόταση του στο Εθνικό Συμβούλιο, το σχόλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν ότι αυτή συνιστούσε βελτίωση από κάθε προηγούμενη πρόταση της ε/κ πλευράς.

Ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στην οικονομία. Όπως είπε, η μεσαία τάξη της Κύπρου τσακίστηκε, το ένα τρίτο του πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια και χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύσει ή δεν επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους. Πρόσθεσε ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα ποσοστά απασχόλησης είναι καθηλωμένα στα αντίστοιχα του 2014.

Ανέφερε επίσης ότι αν δεν προχωρήσει η υλοποίηση του ΓεΣΥ, ίσως οι παρούσες γενιές να είναι οι τελευταίες που θα θυμούνται ότι η Κύπρος είχε κάποτε δημόσια νοσηλευτήρια, δημόσια υγεία και κοινωνικό κράτος. «Είναι ανάγκη να παλέψουμε ώστε να μην είμαστε η τελευταία γενιά που θα θυμάται την Κύπρο ευημερούσα» είπε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι έγινε πολλή και σημαντική δουλειά στις δημοτικές εκλογές, η οποία αποκατέστησε σε κάποιο βαθμό τις απώλειες των Βουλευτικών Εκλογών, «όμως έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ολική επαναφορά του ΑΚΕΛ στη θέση που του αξίζει».

Είπε τέλος ότι οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στην ενίσχυση της Κομματικής Ομάδας Βάσης και στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Θέλουμε ένα κόμμα που να είναι η δυνατή φωνή όλων των Κυπρίων, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα