ΑΚΕΛ για "παλινδρομήσεις και προθέσεις" κυβέρνησης για ΓεΣΥ

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί» δηλώνει το ΑΚΕΛ.

Αναφέρει ότι «οι συνεχείς παλινδρομήσεις της κυβέρνησης δημιουργούν βεβαιότητα για τις πραγματικές της προθέσεις σε σχέση με το ΓεΣΥ».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το ΓεΣΥ με ένα κόστος αποδεκτό από όλους τους κοινωνικούς φορείς και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τέλος του 2015. Αντί αυτού, τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζει

και μια νέα πρόταση κάθε χρόνο. Το 2013 πάγωσε το ΓεΣΥ και άρχισε συζήτηση για πολύ-ασφαλιστικό, το 2014 ετοίμασε δύο νομοσχέδια για ΓΕΣΥ και αυτονόμηση που άλλαζαν πλήρως το όλο σχεδιασμό και τώρα κάνει πρόταση για ένα μίνι-ΓεΣΥ, όπως το αποκαλεί.

Πρόσθετα, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε το 2013 , οι δαπάνες για την δημόσια υγεία ήταν κατά περίπου 100 εκ περισσότερες από ότι είναι σήμερα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οδήγησαν σε διάλυση και η φυγή ικανών γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν καθημερινή.

Αυτή η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί επίσης ότι το ποσό πέραν των 60 εκατομμυρίων που εισπράττει ετησίως από τις συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα επενδύονταν πίσω στην δημόσια υγεία. Αντ’ αυτού το ποσό πέραν των 60 εκατομμυρίων καταλήγει στο πάγιο ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών. Τώρα η κυβέρνηση εισηγείται ένα Αντι-ΓΕΣΥ όπου οι πολίτες θα φορολογούνται με ακόμα 200 εκατομμύρια χωρίς να τους εξασφαλίζονται ούτε τα ελάχιστα.

Οι ατέλειωτες παλινδρομήσεις, οι αλλαγές σχεδιασμών, οι αναβολές στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και οι προχειρότητες στις προσεγγίσεις τους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, δημιουργούν βεβαιότητα ως προς τις πραγματικές προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των πολιτών.

Καλούμε εκ νέου τον ΥΥ και την Κυβέρνηση όπως:

Προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, όπως ομόφωνα έχει ψηφιστεί το 2001 και κατόπιν έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής υγείας της Βουλής με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.

Επαναφέρουν την χρηματοδότηση της Υγείας στα επίπεδα που τα είχαν παραλάβει και τα ποσά που εισπράττονται από συμπληρωμές στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων να επενδύονται πίσω στη δημόσια υγεία.

Να προσέλθουν σε ένα ειλικρινή διάλογο με την αντιπολίτευση και τους φορείς της υγείας που θα έχει σαν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ισότιμη ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα