ΑΚΕΛ για πλαφόν στο νερό: Μοναδική μας έγνοια η προστασία του καταναλωτή

Μοναδική μας έγνοια η προστασία του καταναλωτή και όχι η εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε συμφερόντων όσων αφορά το πλαφόν σε νερό ανέφερε σε δήλωση του ο Κώστας Κώστα  βουλευτής ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στις 9 Ιουλίου 2024 όταν συζητήσαμε το θέμα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, είχαμε ρωτήσει συγκεκριμένα την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, εάν προχωρήσουμε στην κατ' άρθρον συζήτηση

για όσο χρόνο χρειαστεί και οδηγήσουμε το νομοσχέδιο στην επόμενη ολομέλεια της βουλής, θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε το συντομότερο με την έκδοση διατάγματος; Η απάντηση της ήταν όχι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ήταν έτοιμοι ούτε μέχρι το Σεπτέμβρη.

Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν θα ήταν έτοιμοι, μας εξήγησαν ότι δεν είχε γίνει η μελέτη που θα έπρεπε να γίνει και η συλλογή όλων των στοιχείων που θα οδηγούσαν στον καθορισμό του εύλογου κέρδους και του εύλογου κόστους όπως αναφέρεται στην νομοθεσία.

Άρα, αναρωτηθήκαμε προς τι όλη αυτή η πίεση προς της Επιτροπή Εμπορίου να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλά κενά και σοβαρά ερωτήματα, την στιγμή που δεν γίνεται αυτό που θα έπρεπε να γίνει. Γι’ αυτό τους αναφέραμε ότι εφόσον δεν θα προχωρήσουμε στη ψήφιση του νομοσχεδίου, επειδή η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν είναι έτοιμη, θα πρέπει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 συζητώντας ξανά το θέμα στην Επιτροπή, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μας ανάφερε ξανά ότι στο διάστημα που μεσολάβησε δεν είχε γίνει καμιά έρευνα ή συλλογή στοιχείων και ουσιαστικά δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν. Σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2024, σε ακόμα μια συνεδρία για το ίδιο θέμα, δεν πήραμε απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που καταθέσαμε για το νομοσχέδιο.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι έχει ξεκαθαριστεί από την Υπηρεσία και στις τρεις συνεδρίες, ότι οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τα σημεία πώλησης, ενώ ο κόσμος πιστεύει ότι θα είναι μια ενιαία τιμή όπως είναι στην Ελλάδα για όλα τα εμφιαλωμένα νερά ανάλογα με την συσκευασία.

Υπάρχει επίσης η εντύπωση ότι ο καθορισμός τιμής θα αφορά όλες τις συσκευασίες, ενώ στο νομοσχέδιο αναφέρονται μόνο τα 500 ml και τα 750 ml. Στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο, στα αεροδρόμια για παράδειγμα, μετά δυσκολίας βρίσκεις συσκευασία νερού που είναι εντός διατάγματος. 

Επίσης ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι καθορισμός πλαφόν για όλες τις ετικέτες νερού, το νομοσχέδιο στο άρθρο 6.1 αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας θα επιλέγει μια τουλάχιστον συσκευασία για να την εντάσσει στο διάταγμα. Δηλαδή, αν κάποιος είναι κάτοχος περιπτέρου στο αεροδρόμιο και έχει τέσσερα κυπριακά νερά τα οποία πουλάει, θα πρέπει να επιλέξει το ένα που θα είναι το φτηνό και τα άλλα να παραμείνουν με τις υψηλές τιμές με αποτέλεσμα το απόθεμα του φθηνότερου νερού να εξαντλείται πολύ σύντομα και να παραμένουν προς πώληση τα ακριβότερα νερά.

Επιπλέον, κάτι άλλο πολύ σημαντικό που αναφέρεται στο νομοσχέδιο είναι ότι η νομοθεσία αυτή θα ισχύει μόνο για όρθιους πελάτες. Ρώτησα σήμερα την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή τι θα γίνεται σε περίπτωσεις ατόμων ΑμεΑ σε αναπηρικά καροτσάκια, χωρίς όμως να λάβω οποιαδήποτε απάντηση. Το χειρότερο απ’ όλα αυτά όμως σήμερα είναι το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, μας ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν τα αεροδρόμια από το διάταγμα γιατί έχουν τοποθετήσει κάποιους ψύκτες νερού. Ρωτώντας αν γι΄αυτή την απόφαση της Υπηρεσίας έχει ενημερωθεί ο Υπουργός, ο οποίος συμφωνα με το νομοσχέδιο θα αποφασίσει για ποιές συσκευασίες και για ποια σημεία πώλησης θα ενταχθούν στο διάταγμα, η απάντηση ήταν αρνητική. Διερωτώμαστε πως γίνεται να εξαιρεθούν τα αεροδρόμια από τα οποία κάθε χρόνο περνούν 7-8εκ. άτομα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτό που θέλουμε είναι να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά και κυρίως να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια χωρίς να προστατεύουμε τα οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα.

Έχουμε ζητήσει να έρθει στην επόμενη συνεδρία ο Υπουργός Εμπορίου για να μας ξεκαθαρίσει τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει, πως θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος αν ψηφιστεί, για να μην έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το e -kalathi που και πάλι είχε ασκηθεί φοβερή πίεση για να ψηφιστεί, ψηφίστηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και εδώ και δέκα μήνες αγνοείται.

Διαβλαστε επίσης: Συνάντηση ΑΚΕΛ με το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΚΕΛ, Μοναδική,akel, monadiki