ΑΚΕΛ: Η ηλεκτρ. διασύνδεση να έχει ως αποτέλεσμα το όφελος του καταναλωτή

Σε δήλωση προχώρησε και ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, βουλευτής ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Η ηλεκτρική διασύνδεση να έχει ως αποτέλεσμα το όφελος του Κύπριου καταναλωτή», τονίζει.

Αυτούσια η δήλωση:

Ξεκινώντας από το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό που άλλαξε από την τελευταία συνεδρία είναι ότι πρώτον μας δόθηκε σήμερα η μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ

η οποία θα μελετηθεί και από εμάς και ταυτόχρονα θα μελετηθεί και από τους εξειδικευμένους συμβούλους που θα διορίσει η κυβέρνηση, για να αποφασιστεί κατά πόσο θα συμμετέχει ως μέτοχος με εκατό εκατομμύρια στο έργο.

Το δεύτερο είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας, ότι το γεωπολιτικό ρίσκο δεν πρόκειται να το αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά παραμένει στον φορέα υλοποίησης. Αυτό διασφαλίζεται όπως μας έχει ειπωθεί και από την εκδοθείσα ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ που ισχύει σήμερα, η οποία καλύπτει πλήρως αυτό το συγκεκριμένο θέμα και με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση. Ελπίζω και εύχομαι, αυτό το θέμα να έχει επιλυθεί οριστικά.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, επαναλαμβάνουμε πολύ σύντομα την θέση μας, ότι μέχρι να καταδειχθεί ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο είναι προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ούτε από πότε πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής, ούτε αν θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση συμμετέχοντας σε αυτό.

Αντί η κυβέρνηση να φέρει Plan B για το Βασιλικό συζητά να μπορούν και οι ιδιώτες να φέρνουν φυσικό αέριο

Τώρα, όσον αφορά το ζήτημα του τερματικού του Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, θα πρέπει να πούμε και να είμαστε ξεκάθαροι ότι ίσως να μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τις τελευταίες δεκαετίες στη Κύπρο.

Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε προς τούτο, να οδηγήσει αυτούς που ευθύνονται στην δικαιοσύνη και να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το σκάνδαλο.

Την ίδια ώρα, η δεύτερη ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, ήταν να μας πει πως προχωρά με την έλευση φυσικού αερίου στη Κύπρο, το συντομότερο δυνατόν.
Πρέπει να πω ότι ενώ τόσο καιρό ακούγαμε για Plan B και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα οδηγούσαν στην ολοκλήρωση του έργου και στην έλευση φυσικού αερίου το συντομότερο, σήμερα έχουμε βρεθεί προ εκπλήξεως, αφού τέθηκε εισήγηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό κατάργησης της αναδυόμενης αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα είναι το κράτος αποκλειστικά και μόνο αυτός που θα φέρνει φυσικό αέριο και θα το πωλεί σε οποιοδήποτε ιδιώτη ή και στην ΑΗΚ, αλλά θα μπορεί, αν καταργηθεί η αναδυόμενη αγορά, ο οποιοσδήποτε να φέρνει φυσικό αέριο στη Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό αλλάζει πλήρως την μέχρι σήμερα φιλοσοφία.

Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς και παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος, ότι δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Ενδεικτικά, με βάση την πληροφόρηση μας, χρειάζεται πέραν του ενάμιση έτους για να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο, αν αποφασιστεί η κατάργηση της αναδυόμενης αγοράς.

Ο Υπουργός, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει υπόψιν του, έχει αναφέρει ότι εκ πρώτης όψεως η κυβέρνηση βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βέβαια στην πορεία της συζήτησης, η ΡΑΕΚ μας έχει αναφέρει ότι εδώ και τέσσερις ημέρες το Υπουργείο Ενέργειας, έχει αποστείλει επιστολή προς την ίδια, ζητώντας την άποψη της γι’ αυτό το ζήτημα και για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου.

Επαναλαμβάνω, τα μεγάλα και σκανδαλώδη λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με το Βασιλικό αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης μέχρι σήμερα, μας έχουν φέρει στο σημείο να μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ όσα συζητούσαμε μέχρι σήμερα.
Το περιβόητο Plan B, προφανώς, αν προχωρήσουμε με την κατάργηση της αναδυόμενης αγοράς, πάει περίπατο και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει απαντήσει ποιο είναι το εναλλακτικό της πλάνο για να έρθει άμεσα Φυσικό Αέριο στην Κύπρο.

Προκύπτουν όμως και κάποια άλλα ερωτήματα όπως: τί θα γίνει με τα εκατομμύρια που έχουμε δώσει ήδη και είναι περίπου πέραν των τρακόσιων, τι θα γίνει το πλοίο Προμηθέας, τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις του Βασιλικού και πως όλα αυτά δεν θα δημιουργήσουν περεταίρω οικονομική επιβάρυνση στους Κύπριους πολίτες.

Για όλα αυτά θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και να γίνουν όλα όσα έχω αναφέρει είτε μέσω των ερευνών γι’ αυτούς που ευθύνονται, είτε και μέσω της διεξαγωγής μελέτης και έρευνας αναφορικά με την αναδυόμενη αγορά.

Διαβάστε επίσης: ΔΗΚΟ:Στα όρια σκανδάλου oι συμφωνίες προηγουμένης κυβέρνησης για Βασιλικό-GSI

Keywords
Τυχαία Θέματα