ΑΚΕΛ και TDP καλούν τους ηγέτες να επιδείξουν ευελιξία

Τη θέση αρχής που το ΑΚΕΛ και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) διαχρονικά υποστηρίζουν, ότι δηλαδή ύψιστη προτεραιότητα είναι η επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο και θα επανενώνει την κοινή μας πατρίδα, επαναβεβαίωσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του TDP Τζεμάλ Οζγιγίτ, ύστερα από συνάντηση το μεσημέρι στα γραφεία του ΑΚΕΛ

στη Λευκωσία.

Σε κοινή τους δήλωση που ανέγνωσαν, οι κ. Κυπριανού στα Ελληνικά και ο Οζγιγίτ στα Τουρκικά, αναφέρουν ότι “σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους δύο ηγέτες να επιδείξουν ευελιξία στα διαδικαστικά ζητήματα και να εντείνουν την προσπάθεια τους για ξεπέρασμα των προβλημάτων μεθοδολογίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Καλούμε ταυτόχρονα, σημειώνουν, τον ΟΗΕ να παραμείνει ενεργά δεσμευμένος στην προσπάθεια ξεπεράσματος των δυσκολιών και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Τα δύο κόμματα επανέλαβαν, πρόσθεσαν, τη βούληση τους να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Οζγιγίτ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι “πράγματι υπάρχει κοινό έδαφος, υπάρχουν κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ, υπάρχει κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών που φέρει την ημερομηνία 11ης Φεβρουαρίου του 2014, υπάρχουν συμφωνίες των δύο κοινοτήτων του ΄77 και ΄79, εκείνο που λείπει είναι η βούληση και δεν πρέπει να προηγηθεί οτιδήποτε που αφορά τις εκλογές πριν από την λύση”.

Υπάρχουν, συνέχισε, κάποια πισωγυρίσματα, αυτά πρέπει να ξεπεραστούν και πρέπει να υποδειχθεί βούληση και δεν πρέπει να υπάρχει κάποια σκοπιμότητα είτε για εκλογές είτε για κάτι άλλο.

Εδώ και πολλά χρόνια συζητήθηκαν περίπου όλα τα θέματα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εκείνο που χρειάζεται είναι οι δύο ηγέτες να επιδείξουν τη βούληση ώστε να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων στο οποίο θα υπάρχει η βάση του πάρε-δώσε. “Και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται να μεσολαβήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για να οδηγήσει τους δύο ηγέτες προς την κατεύθυνση της λύσης”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θα είμαι πολύ σύντομος λέγοντας ότι υπάρχει δυσκολία αυτή τη στιγμή, δυσκολία η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην όλη διαδικασία”.

Θα συμφωνήσω απολύτως με αυτό που είπε ο Τζεμάλ, συνέχισε, ότι εκείνο που απαιτείται είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. “Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα στην διαδικασία. Πάντοτε με την πολιτική βούληση ξεπερνιούνται. Και να πω, αυτό που λέω και αφορά και τους δύο ηγέτες – εάν νομίζει η μια πλευρά ότι θα επιβάλει τις δικές της απόψεις πάνω στην άλλη, δεν πρόκειται ποτέ να καταλήξουμε σε συμφωνία.”, πρόσθεσε.

Υπάρχει, σημείωσε, το συμφωνημένο πλαίσιο κι είναι σε αυτή τη βάση που θα πρέπει να διεξάγονται οι συζητήσεις.

Σε άλλη ερώτηση αν οι επιθέσεις εναντίον του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη βοηθούν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θα απαντήσω με εκείνα που ο κ. Αναστασιάδης έλεγε στους επικριτές του στο παρελθόν – ότι ακόμα και να έχεις διαφωνίες με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν τις δημοσιοποιείς”.

Ιδιαίτερα, σημείωσε, για ένα ζήτημα στο οποίο κατά την άποψή μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

“Τι εννοώ; Η Τουρκία προβαίνει σε απειλές για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν πρέπει να υπάρξει ένας προβληματισμός λογικός για το ποια είναι τα προληπτικά μέτρα τα οποία θα ληφθούν; Επαναλαμβάνω ότι έχουμε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία θα έπρεπε να μας καθοδηγούν. Το 2011, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας επαναβεβαίωνε καθημερινά την βούληση του για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό, η Τουρκία δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις απειλές της. Το 2014, όταν ο κ. Αναστασιάδης αναλωνόταν σε τακτικισμούς, το Μπαρμπαρός έκανε βόλτες ελεύθερα στις νότιες ακτές της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Αυτά τα ζητήματα, συνέχισε, δεν πρέπει να υποτιμούνται. “Ενώ απορρίπτουμε τις απειλές της Τουρκίας θα πρέπει να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να μην μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι απειλές και η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Οζγιγίτ, είπε ότι “ο κ. Έιντε είναι ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης, συνεπώς και αναφέρεται ή υποδεικνύει τους κινδύνους σε περίπτωση του μπλοκαρίσματος ή του αδιεξόδου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε ότι “πράγματι υπάρχει μια σοβαρή απειλή σε περίπτωση αν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της 13ης Ιουλίου χωρίς να έχουμε καταλήξει σε μια λύση και μια κοινή συμφωνία”.

Όλοι γνωρίζουν, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «υπάρχουν κίνδυνοι σε περίπτωση που αρχίσουν οι γεωτρήσεις μονομερώς - αυτά τα γνωρίζουν όλοι - και ο κ. Έιντε υπογραμμίζει ή υποδεικνύει αυτόν τον κίνδυνο, αυτή την πιθανότητα του κινδύνου.»

“Συνεπώς ο κ. Αναστασιάδης αντί να κατηγορεί τον κ. Έιντε, καλύτερα να παραιτηθεί από τη θέση να θέτει προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει προς την κατεύθυνση της λύσης στις συνομιλίες”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα