Ακιντζί: Ατυχής η ομιλία Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση

Ως ατυχή χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών ο Μουσταφά Ακιντζί επικρίνοντας τον επειδή δεν αποδέχεται, όπως είπε, την "πολιτική ισότητα.

Είπε ακόμα ότι "δεν θέλουμε η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο να πάει προς το χειρότερο", εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεχίσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής και για τα θέματα στα οποία συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως ΜΟΕ, όπως η λειτουργία των κινητών και στις

δύο πλευρές, η μόνιμη σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αρκεί στην ε/κ πλευρά να δείξουν πλέον την θέληση που μέχρι σήμερα δεν έχουν».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί προέβη σε αξιολόγηση των επαφών του στη Νέα Υόρκη στους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν υποστηρίζοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν και πάλι εκτός του πλαισίου Γκουτέρες. «Μετά έρχεται και ισχυρίζεται μόνος του ότι ήταν εντός του πλαισίου. Αυτό βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Στο πλαίσιό του ο ΓΓ του ΟΗΕ έβαλε τις δικές τους σκέψεις θέλοντας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι Ε/κ διαβάζουν αυτό το πλαίσιο όπως θέλουν, το καταλαβαίνουν όπως θέλουν και το διαστρεβλώνουν. «Γι’ αυτό στη συνάντηση με τον ΓΓ βρήκαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά».

Μια διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα επικεντρώνεται σε ένα αποτέλεσμα δεν ενδιαφέρει τους Τ/κ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης και αυτό «το είπαμε ξεκάθαρα στον ΓΓ. Το άκουσε με κατανόηση».

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν «ατυχής» λέγοντας πως ενώ μιλά για ομοσπονδία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα, υπερασπίζεται την λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία στους θεσμούς, βρίσκει λάθος την πρόταση να υπάρχει μία θετική ψήφος από την τ/κ συνιστώσα πολιτεία σε συγκεκριμένα συμβούλια ισχυριζόμενος (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ότι δεν υπάρχει τέτοιο παράδειγμα αλλού.

Κάνει όμως ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τον Τ/κ ηγέτη, και υποστηρίζει ότι ακόμα και ως συνιστώσα πολιτεία οι Τ/κ θα είναι υπό τον έλεγχο μιας τρίτης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας. «Δηλαδή ακόμα και μετά την ομοσπονδία δεν μπορεί να δει τους Τ/κ ως μια οντότητα που μπορεί να αυτοδιοικείται και η τ/κ συνιστώσα πολιτεία να έχει ίση θέση πολιτικά σε μια ομοσπονδία, φτάνοντας στο να θεωρεί ότι θα είναι υπό την επιρροή κάποιου. Αυτή η αντίληψη δεν είναι κάποιου που είναι έτοιμος για λύση. Δυστυχώς αυτό το είδαμε δεκάδες φορές».

Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν βλέπουν τους Τ/κ ως παράγοντα, τους υποτιμούν και προσπαθούν να έχουν ως συνομιλητή την Τουρκία και ο ίδιος ο Ακιντζί έχει βιώσει τα τελευταία δύο χρόνια ότι η τ/κ πλευρά και οι άνθρωποι που οι Τ/κ εκλέγουν δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους Ε/κ.» Η περιφρόνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς και των εκλεγμένων της ανθρώπων δείχνει πόσο ξένοι είναι στην ιδέα του συνεταιρισμού με την πραγματική έννοια».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι επιθυμεί τη συνέχιση του ενδιαφέροντος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και θα επαναξιολογήσουν μαζί του, μετά τις προεδρικές εκλογές, το πώς και με ποια μέθοδο θα μπορέσει ο Αντόνιο Γκουτέερες να είναι βοηθητικός για την συνέχιση της αναζήτησης λύσης, λέγοντας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα οι τρόποι αναζήτησης λύσης συνεχίζονται. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ευημερία και οι Τ/κ και οι Ε/κ. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τον τρόπο».

Στο ερώτημα για το τί θα γίνει από δω και πέρα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι με τον ΓΓ «διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι έχουμε την ίδια άποψη» και πως ο κ. Γκουτέρες εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν σκέφτεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Ούτε και στην ε/κ πλευρά υπάρχει τέτοια προσδοκία, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης επαναλαμβάνοντας ότι αυτό έχουν πει και κάποιοι Ε/κ επίσημοι με τους οποίους συμφωνεί και ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που ετοιμάζεται για τις εκλογές, δεν μπορεί τώρα να πάρει σοβαρές αποφάσεις, λέγοντας ότι τώρα είναι η περίοδος σκέψης και αξιολόγησης όσον αφορά το γιατί δεν λύθηκε μέχρι τώρα το Κυπριακό, που έγιναν λάθη, τί πρέπει να γίνει από δω και πέρα, όποια και αν είναι η λύση που θα βρεθεί ποιος θα είναι ο δρόμος προς τα εκεί.

Δεν θέλει, είπε, αναμειχθεί στα εσωτερικά των εκλογών στην ε/κ πλευρά και όποιον οι Ε/κ εκλέξουν αυτός θα εκπροσωπεί την ε/κ κοινότητα, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις μεθόδους που δεν έφεραν μέχρι σήμερα ένα αποτέλεσμα. Και αυτό, ανέφερε, το είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ, πως δεν μπορούν να φτάσουν κάπου με προσεγγίσεις που δοκιμάστηκαν και δεν έφεραν αποτέλεσμα.

«Στην ε/κ πλευρά δεν έχουν χωνέψει την ισότητα των Τ/κ. Πρέπει επιτέλους αυτό να το αποδεχθούν. Εάν δεν μπορέσουν να αποδεχθούν την ιδέα ότι σε ένα κοινό κράτος με τους Τ/κ ένας Τ/κ θα έρθει η μέρα που θα γίνει Πρόεδρός του, τότε πώς θα ιδρύσουμε ένα κοινό κράτος;». Σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι Ε/κ ας σκεφτούν αυτά τα θέματα και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, είπε.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη υπάρχουν και θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν,λέγοντας πως οι Τ/κ εδώ και χρόνια ζουν σε «απομόνωση» και έχουν αποδείξει την θέλησή τους για λύση το 2004 και στο Κραν Μοντανά και ο ΓΓ το είδε αυτό. Έχουν κάνει οι Τ/κ ό,τι περνά από το χέρι τους για την λύση αλλά συνεχίζουν να ζουν υπό άδικη «απομόνωση», συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν τους αρμόζει.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση στα Βαρώσια, ως μέρος των ΜΟΕ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πριν εκλεγεί είχε εκφράσει την ετοιμότητά του να συζητήσει το θέμα των Βαρωσίων και του αεροδρομίου της Τύμπου μαζί με το λιμάνι της Αμμοχώστου ως σύνολο. Πριν από αυτόν, ανέφερε, το θέμα αυτό αξιολογούνταν ως μέρος μιας συνολικής λύσης ενώ στο σημείο που έχουμε φτάσει έχει έρθει πολύ πιο μπροστά από την αναζήτηση μιας λύσης.

Στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασάδη, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, είδε ότι δεν ήταν έτοιμος όταν συζητούνταν το θέμα των Βαρωσίων να συζητήσει το θέμα του Ερτζιάν, του παράνομου δηλαδή αεροδρομίου της Τύμπου και γι’ αυτό το ζήτημα έκλεισε πριν καν ανοίξει. Δύο χρόνια μετά, συνέχισε, ενώ δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο θέμα της λειτουργίας των κινητών όπου οι Ε/κ τους είπαν πως υπάρχει νομικό κώλυμα, και δεν αποδέχονται την μόνιμη αλλά μόνο την προσωρινή σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, «το να φέρουν στην ατζέντα θέμα Βαρωσίως, δεν δείχνει καλή θέληση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα