Ακιντζί:Από τις έξι συναντήσεις θα κριθεί η συνάντηση στη ΝΥ

Πιθανή θεωρεί ο Τ/κ ηγέτης μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εφόσον στις επόμενες έξι συναντήσεις επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από την σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έγινε μια μικρή αλλαγή και η συνάντηση στις 8 Σεπτεμβρίου θα γίνει στις 7 του μηνός. Στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε, αποφάσισαν την ατζέντα των επόμενων έξι συναντήσεων και έκαναν μια γενική αξιολόγηση των σημείων όπου υπάρχουν

ακόμη διαφωνίες σχετικά με τα άλλα κεφάλαια. Βασικός στόχος είναι σε αυτές τις έξι συναντήσεις να μειώσουμε στο ελάχιστον τις υφιστάμενες διαφωνίες, πρόσθεσε. “Αποφασίσαμε και οι δύο πλευρές να μην κάνουμε δηλώσεις μετά από κάθε συνάντηση, εκτός και αν είναι απαραίτητο. Γι` αυτό μετά από μια γενική αξιολόγηση στις 14 Σεπτεμβρίου, μπορεί να υπάρξει και μια κοινή δήλωση”.

Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο που θα επηρεαστεί αρκετά από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αξιολόγησε ως πολύ σημαντικές τις επόμενες τρεις εβδομάδες. “Επειδή, εξαρτάται και από τις συγκλίσεις που θα σημειώσουμε σε αυτές τις συναντήσεις, πολύ πιθανόν να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και επιπλέον ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο ώστε να μας φέρει σε μια πενταμερή διάσκεψη. Αυτό είναι μια πιθανότητα, δεν υπάρχει τελική απόφαση σε αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή την πιθανότητα συμμερίζονται και οι δύο πλευρές, αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα στα οποία μπορούμε να φτάσουμε στις επόμενες έξι συναντήσεις μας”.

Μας περιμένει μια δύσκολη διαδικασία, και οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούμε με κατανόηση και είναι σημαντικό να είναι αλληλοβοηθητικές η μια στην άλλη, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά θα κινηθεί με αυτόν τον τρόπο και στο τέλος αυτής της διαδικασίας – είπε – χωρίς να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας και ευχήθηκε άλλοι να μην το κλείσουν, “να μπορέσουμε να χτίσουμε στην Κύπρο ένα μέλλον με ειρήνη, πιο ευτυχισμένο, πιο γαλήνιο”.

Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνάντηση συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων ή τα κριτήρια στο εδαφικό, ο Τ/κ ηγέτης ότι όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν στις έξι συναντήσεις και επανέλαβε ότι σήμερα έκαναν μια γενική αξιολόγηση, έγινε μια γενική αναφορά σε κάθε θέμα. Συζήτησαν, πρόσθεσε, σε μια σημεία θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο, σε ποια είναι πιο κοντά, αλλά όχι συγκεκριμένα τις εγγυήσεις και το εδαφικό. Επανέλαβε την άποψή του ότι στο εδαφικό, χάρτες, ποσοστώσεις και ονομασίες θα πρέπει να συζητηθούν με μια διαφορετική μορφή σε συνεχόμενες συναντήσεις. Σε αυτό το θέμα, συνέχισε, δεν υπάρχει διαφωνία και μπορεί και πρέπει να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων υπό τύπου brainstorming.

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο σε μια κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε την χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του, Μπαρίς Μπουρτζιού, λέγοντας πως αυτό (η συμφωνία) είναι λάθος. “Όσο περισσότερο μπορέσουμε να τα αποφύγουμε αυτά τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι. Ελπίζουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορέσουν και οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από αυτόν τον πλούτο. Και αυτό θα γίνει εφικτό με τη λύση. Ευχόμαστε ότι μετά από αυτό δεν θα έρθουν γεωτρήσεις”. Λέγεται, είπε, πως δεν υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο σύντομα, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εξάλλου, συνέχισε, μια συμφωνία με την Αίγυπτο, ενισχύει την άποψή του ότι σε μια λύση στο μέλλον, όλο το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, θα μπορεί να μεταφερθεί με τον πιο κατάλληλο, φτηνό και επικερδές τρόπο, μέσω της Τουρκίας με αγωγό στις χώρες της ΕΕ.

Όταν υπάρχει η κατεύθυνση προς την Ευρώπη δεν έχει νόημα να στείλουν το αέριο νότια, στην Αίγυπτο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι και το Ισραήλ θα είναι σύντομα σε θέση να εξάγει αέριο, σημειώνοντας ότι το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι είναι το πλουσιότερο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αίγυπτος, συνέχισε, έχει ενεργειακά ελλείμματα και θέλει να εισαγάγει αλλά σε 5-10 χρόνια θα είναι σε θέση να εξάγει κι αυτή.

Ακόμη και τώρα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, να αρχίσουν οι γεωτρήσεις, θα πάρει 5-10 χρόνια για να μπορέσει να πωλήσει (η Κύπρος) στην Αίγυπτο, οπότε μέχρι τότε η Αίγυπτος θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνη της, όπως είπε. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο πιο λογικός τρόπος που θα βοηθήσει και στην ειρήνη είναι αυτός που ο ίδιος έχει προαναφέρει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν συμπεριφορές που θα ζημιώσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα