Άκκιουγιου: Προχωρεί και εντείνεται ο αγώνας ακτιβιστών

Την σημασία της κοινής αλληλεγγύης σε «βορρά» και «νότο» έναντι του πυρηνικού σταθμού που η Τουρκία κατασκευάζει στο Άκκιουγιου, τόνισε σε γραπτή συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο τ/κ βιολόγος Χασάν Σαρπτέν, μέλος και ακτιβιστής της πλατφόρμας «Όχι στα πυρηνικά».

Ένα καθαρό μέλλον, αφοπλισμένο από πυρηνικά και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να είναι το κοινό όραμα των τ/κ και ε/κ οργανώσεων, ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες έχουν δημιουργήσει την

πλατφόρμα «Όχι στα πυρηνικά». «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την επίγνωση των κινδύνων που επιφέρουν τα πυρηνικά και να αγωνιστούμε από κοινού ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, η οποία συνεχίζεται, μόλις 90 χλμ μακριά από την Κερύνεια. Γι’ αυτό το θέμα θα εντείνουμε το επόμενο διάστημα τις ενέργειές μας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Σαρπτέν σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια προκαλεί καρκίνο, καταστρέφει την γενετική δομή του ανθρώπινου είδους και γι’ αυτό ενώνουν την προσπάθειά τους ενάντια στα πυρηνικά με όλες τις άλλες πλατφόρμες που βρίσκονται είτε στην Τουρκία, είτε σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Η πλατφόρμα, ανέφερε, δημιουργήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014 , η πρώτη δικοινοτική εκδήλωσή της έγινε στις 11 Μαρτίου 2015 στην νεκρή ζώνη σε εκδήλωση για το ατύχημα στη Φουκουσίμα ενώ στις 27 Μαρτίου 2015 μετέφεραν την εκστρατεία τους ενάντια στα πυρηνικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ, Ρεμπέκα Χαρμς, ήρθε λίγες μέρες μετά, τον Απρίλιο του 2015, στην Κύπρο και συναντήθηκε μαζί τους. Στις 25 Απριλίου 2016 η πλατφόρμα είχε διοργανώσει και συναυλία στην επέτειο από την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ.

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκιουγιου ο τ/κ βιολόγος – ακτιβιστής ανέφερε ότι περιλαμβάνει τον κίνδυνο ατυχήματος που θα αποτελέσει μια καταστροφή που θα διαρκέσει για αιώνες, τα πυρηνικά απόβλητα δεν θα μπορούν να τύχουν διαχείρισης και οι ειδικοί που επισημαίνουν την επικινδυνότητα της ύπαρξης σεισμογενούς ρήγματος και πιθανότητα υψηλού σεισμού στην περιοχή, θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβουν υπόψην.

Η ραδιενεργός ενέργεια δεν είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και επηρεάζει την υγεία και την ευημερία πολλών ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα πυρηνικά μολύνουν το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους, την χλωρίδα, την πανίδα και εξαπλώνουν τον θάνατο, τον καρκίνο και τις προβληματικές γεννήσεις.

Μετά την βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, συνέχισε, οι εργασίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου έχουν επιταχυνθεί και λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία (OHAL) οι αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή του έχουν μηδενισθεί. «Οι άνθρωποι φοβούνται να διαδηλώσουν και μέχρι τώρα η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είναι πολύ αδύναμη. Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται. Λόγω των αυθαιρεσιών που κατέδειξε η περιβαλλοντική έκθεση, οι εργασίες στο κυρίως κτίριο έχουν σταματήσει, όμως η κυβέρνηση του ΑΚΡ, ενεργώντας πίσω από το νόμο, έδωσε έγκριση σε όλα».

Ο κ. Σαρπτέν τόνισε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή και υπέδειξε ότι μετά την Τουρκία υπάρχουν και άλλες χώρες που ακολουθούν στην περιοχή, όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράν που γίνονται πυρηνικές δυνάμεις. «Ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η ειρήνη ολοένα και απομακρύνεται, γίνεται ένα όραμα, ένα όνειρο. Δεν έχουμε ξεχάσει την βία και τα αρνητικά που έφερε ο πόλεμος και οι συγκρούσεις στην Κύπρο και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε στο νησί μας».

Σύμφωνα με τον Χασάν Σαρπτέν, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 600 πυρηνικά ατυχήματα, οι πυρηνικοί σταθμοί – ακόμη και χωρίς ατυχήματα – επηρεάζουν το οικοσύστημα στις θάλασσες, το ανθρώπινο περιβάλλον και όλα τα ζωντανά όντα γύρω τους. Σημείωσε δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση για τα πυρηνικά απόβλητα των πυρηνικών σταθμών. Επικαλέστηκε επίσης έρευνα που έγινε στην Γερμανία και έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς έχουν μεγάλο ρίσκο εμφάνισης λευχαιμίας.

Ο Τ/κ βιολόγος είπε ότι ο σεισμός στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011 προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα, αυτό στη Φουκουσίμα, το οποίο ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να επηρεάζει με την διαρροή ραδιενέργειας στην θάλασσα και τον αέρα. Μετά από εκείνο το ατύχημα, σημείωσε, πολλές χώρες αναθεώρησαν την πολιτική τους όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, αλλά δυστυχώς, ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου, πολύ κοντά στην Κύπρο, συνεχίζει να χτίζεται και μάλιστα με ταχύτητα. «Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να ενημερώνουμε ότι τα πυρηνικά δεν είναι η μόνη επιλογή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα