Ακονίζουν μαχαίρια κυβέρνηση και εκπ.οργανώσεις- Τα επόμενα βήματα

Στον απόηχο της οριστικοποίησης του αδιεξόδου μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά την ομόφωνη απόρριψη από την ΠΟΕΔ, την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν οι δύο πλευρές.

Τους λόγους απόρριψης της κυβερνητικής πρότασης θα εξηγήσουν στις 10.00, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της αναβάθμισης του δημόσιου

σχολείου, ενώ «επιχειρούσε να εξαγοράσει την εργασιακή αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού κόσμου».

ΟΕΛΜΕΚ,ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ προτίθενται να ζητήσουν την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ενοχλημένοι από τη στάση, που τήρησε και τις απαξιωτικές, όπως τις θεωρούν, δηλώσεις, στις οποίες προέβη για τους εκπαιδευτικούς.

Το θέμα θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, στη βάση νομικής συμβουλής, που έχουν οι ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, το πεδίο εφαρμογής μέτρων αναμένεται να κινηθεί σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες, όπως αποχή από την τήρηση πρακτικών του καθηγητικού συλλόγου, μη ανάληψη ευθύνης για διενέργεια εκδρομών, αποχή από οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα ως εκπρόσωποι του Υπουργείου και αποχή από Ολυμπιάδες, ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους μαθητές.

Αύριο το απόγευμα, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

Έχει, ήδη, διευθετηθεί η μεταφορά εκπαιδευτικών, από κάθε γωνιά της Κύπρου, με λεωφορεία στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη, εξάλλου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα παρακαθίσουν σε συσκέψεις για να μελετήσουν τα επόμενα βήματα και να καθορίσουν επακριβώς τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες, από τις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα απέχουν.

Ακολούθως ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα θέσουν σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις, που θα ληφθούν.

Εναλλακτικές λύσεις, με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αναζητεί η κυβέρνηση.

Ευρεία σύσκεψη θα συγκαλέσει το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Υπουργείο Παιδείας, με στόχο τον καθορισμό των νόμιμων μέτρων, που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση, αν οι εκπαιδευτικοί αρνηθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Στη σύσκεψη θα λάβουν, επίσης, μέρος ο ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωποι της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πηγές του Προεδρικού τα μέτρα θα είναι ατομικά, για τον κάθε εκπαιδευτικό, που θα αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντα του και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας.

- Αποκοπή μισθού αναλόγως της μη εκτέλεσης καθήκοντος.

- Πρόσθεση ωρών διδασκαλίας από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κατ’ αναλογία των ωρών, που θα απέχει από τα καθήκοντα του ο κάθε εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα ενοχλημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, με δήλωση – διάγγελμα προς το λαό, με την οποία αναμένεται να "αποδομήσει" τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και να εξηγήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να περιμένει την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να απαντήσει σε ισχυρισμούς και αιτιάσεις, που θα ακουστούν.

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης ο Πρόεδρος θα απαντήσει ένα προς ένα στα επιχειρήματα της συνδικαλιστικής πλευράς, με αναφορές στα όσα συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες στην τρίωρη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Θα επιχειρήσει, μάλιστα, να αποδομήσει τα περί μη συναινετικής πρότασης, αλλά και τα περί «αγώνα, που δεν αφορά σε χρήματα και αμοιβές», που προβάλλουν οι εκπαιδευτικοί και το οποίο, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, δεν ανταποκρίνεται στα όσα διαδραματίστηκαν στην κλειστή σύσκεψη του Προεδρικού. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα σχολεία όχι μόνο θα ανοίξουν, αλλά και θα λειτουργήσουν κανονικά.

Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Έχει, ήδη, προβεί σε όλες τις διαδικασίες στελέχωσης. Έχουν γίνει οι έλεγχοι από τις Επιτροπές για θέματα ασφάλειας και υγείας και δόθηκαν και τα βιβλία.

Έκκληση και στις δύο πλευρές για συναίνεση απευθύνουν οι οργανωμένοι γονείς.

Έτοιμες να παρέμβουν στα θέματα, που τις αφορούν, είναι, εξάλλου, δύο Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Aύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για την κρίση στην παιδεία, ενώ στοιχεία ζήτησε και η Επιτροπή Θεσμών.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μετά τη Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων, τάσσεται και η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι συμπαραστέκεται στους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους στον αγώνα τους "ενάντια στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε και επέβαλε αποφάσεις ερήμην των εκπαιδευτικών" και καλεί τα μέλη και τους φίλους της, αλλά και τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει στην αυριανή εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα