Ακραία καιρικά φαινόμενα: Πώς συνδέoνται με την κλιματική αλλαγή

Καύσωνας, θανατηφόρες πλημμύρες και πυρκαγιές για αυτό το καλοκαίρι και έχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε τη σχέση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής.

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Κατά συνέπεια, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η πρόσθετη ενέργεια κατανέμεται άνισα και μεταμορφώνονται σε ακρότητες όπως αυτές που βλέπουμε αυτό το καλοκαίρι.

Χωρίς μειώσεις των παγκόσμιων εκπομπών, αυτός ο κύκλος θα συνεχιστεί.

Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

1.Πιο ζεστά, μεγαλύτερα κύματα καύσωνα

Για να κατανοήσετε τον αντίκτυπο των μικρών αλλαγών στις μέσες θερμοκρασίες, πρέπει να τις θεωρήσετε ως καμπύλη καμπάνας, με έντονο κρύο και ζέστη στα δύο άκρα. Με αυτό τον τρόπο ο καύσωνας γίνεται ακραίος .

2. Πιο επίμονες ξηρασίες

Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο έντονοι, οι ξηρασίες μπορούν να επιδεινωθούν. Υπάρχουν λιγότερες  ή και καθόλου βροχές κατά την διάρκεια του καύσωνα, έτσι η υγρασία του εδάφους και το νερού στεγνώνουν πιο γρήγορα. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το έδαφος θερμαίνεται γρηγορότερα αλλά και ο αέρας.

3. Περισσότερα καύσιμα για τις πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές μπορεί να πυροδοτηθούν από άμεση ανθρώπινη συμμετοχή - αλλά οι φυσικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο. Ο κύκλος της ακραίας και μακροχρόνιας θερμότητας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή απομακρύνει όλο και περισσότερη υγρασία από το έδαφος και τη βλάστηση.Αυτές οι ξηρές συνθήκες παρέχουν καύσιμο για πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν με απίστευτη ταχύτητα.

4. Πιο ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων

Στον συνηθισμένο καιρό, ο ζεστός καιρός δημιουργεί υγρασία και υδρατμούς στον αέρα, οι οποίοι μετατρέπονται σε σταγονίδια για να δημιουργήσουν βροχή. Όσο πιο ζεστό γίνεται, όμως, τόσο περισσότεροι ατμοί υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα περισσότερα σταγονίδια - και ισχυρότερη βροχόπτωση, μερικές φορές σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε μικρότερη περιοχή.

Οι ιστορικές πλημμύρες στην Κίνα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες έδειξαν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ακραίες βροχοπτώσεις.

Και αυτά τα γεγονότα βροχοπτώσεων συνδέονται με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με τον Peter Gleick, ειδικό για το νερό από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.

«Όταν οι περιοχές ξηρασίας μεγαλώνουν, όπως στη Σιβηρία και τις δυτικές ΗΠΑ, το νερό πέφτει αλλού, σε μια μικρότερη περιοχή, επιδεινώνοντας τις πλημμύρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο», λέει. Ο καιρός σε όλο τον κόσμο θα είναι πάντα πολύ μεταβλητός - αλλά η κλιματική αλλαγή το κάνει πιο ακραίο.

Η πρόκληση τώρα δεν περιορίζεται μόνο τον περαιτέρω αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα, αλλά και την προσαρμογή και την αντιμετώπιση των άκρων που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα