Α.Κραμβής για Κληρίδη: Ασύνδετη η συμπερίληψη του ονόματός μου

Ασύνδετη θεωρεί την συμπερίληψη του ονόματός του στην επιστολή Νίκου Κληρίδη ο πρώην Δικαστής Ανωτάτου Ανδρέας Κραμβής. Σε επιστολή του «επικαλείται το αποτέλεσμα των υποθέσεων στις οποίες το γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου εκπροσώπησε την Τράπεζα για να εισηγηθεί ότι όλες οι διαδικασές ήταν , επομένως, διαβλητές».

Όπως εξηγεί «η προαναφερθείσα συμμετοχή μου στη σύνθεση του Εφετείου ήταν το επακόλουθο Δικαστικής

Πρακτικής, την οποία, το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε καθορίσει με, κατά καιρούς, αποφάσεις του.

«Αυτή διελέμβανε ότι, πλην τυπικών εμφανίσεων, επιβαλλόταν η εξαίρεση Δικαστών όπου, συνήγοροι σε ενώπιον τους υποθέσεις ήταν στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Η σχέση οριζόταν εξαντλητικά, ως εξής: Γονείς, σύζυγοι, τέκνα, τέκνα συζύγων, αδέλφια, όπως και σύζυγοι και τέκνα τους (Βλ. αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου επί Δικαστικής Πρακτικής, ημερομηνίας 17.3.1988, 21.7.1989, 18.9.2003 και 30.11.2006)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Επιβάλλοντας την εξαίρεση στις ανωτέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις», αναφέρει ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου, «η εν λόγω Δικαστική Πρακτική, ως έκφραση της συλλογικής κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έθετε και το πρέπον σε όλες τις άλλες περιπτώσεις».

«Και ενώ δεν αναιρείται η γενική αρχή, ότι παρέχεται στον Δικαστή η δυνατότητα της, κατά συνείδηση, απόσυρσης του, εν τούτοις, κατά τη γνώμη μου, η Δικαστική τάξη απαιτεί, στην απουσία συγκεκριμένου ικανού λόγου, τη συμμόρφωση με την εκάστοτε ισχύουσα Δικαστική Πρακτική», σημειώνει.

Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, «διασφαλίζεται η ομοιομορφία, ώστε η εμφάνιση της Δικαιοσύνης να είναι συμπαγής και όχι διασπασμένη στην προσέγγιση της επί πτυχής, όλως ιδιαιτέρως ευαίσθητης, αφού, ως αποτέλεσμα της, προσδιορίζεται ο φυσικός Δικαστής της υπόθεσης».

Σε ό,τι, λοιπόν, αφορά τη δική μου περίπτωση, όπως αναφέρει, «η συμμετοχή μου στη σύνθεση του Εφετείου, ήταν θεσμικά προβλεπόμενη, ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε προσωπικής απόκλισης» και σημειώνει ότι «λίγο αργότερα, στις 4.10.2011, σε συνεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφασίστηκε η τροποποίηση της Δικαστικής Πρακτικής, έτσι ώστε να συμπεριλάβει εξαίρεση των Δικαστών σε περιπτώσεις όπως η παρούσα».

«Στην προσφυγή του Εφεσίβλητου στο ΕΔΔΑ, το θέμα συμμετοχής μου στη σύνθεση του Εφετείου, κρίθηκε υπό το πρίσμα, όχι της υποκειμενικής πτυχής της αμεροληψίας, αλλά της αντικειμενικής εμφάνισης των πραγμάτων», επισημαίνει.

«Το ΕΔΔΑ, στην απόφασή του, εντόπισε, επί του προκειμένου, θεσμική αδυναμία στο νομικό μας σύστημα. Τούτο διότι, με δεδομένη τη Δικαστική Πρακτική που δεν απαιτούσε την εξαίρεση και με επίσης δεδομένη τη μη αναγκαιότητα παντού αυτόματης εξαίρεσης, το Εφετείο θα έπρεπε, ως ζήτημα γενικής αρχής, να προέβαινε σε πληροφόρηση των διαδίκων ώστε να μπορούν να θέσουν προς εξέταση το κατά πόσο το σύνολο των περιστάσεων καθιστούσε επιβεβλημένη την εξαίρεση. Με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του ΕΔΔΑ, ευλόγως κατέληξε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 της Σύμβασης (Βλ. Nicholas v. Cyprus)», αναφέρει τέλος ο κ. Κραμβής.

O πρώην Δικαστής εξέδωσε την σχετική επιστολή, στον απόηχο της πολυσέλιδης απάντησης του Ανωτάτου στα όσα κατήγγειλε ο Ν.Κληρίδης. Επιστολή - απάντηση εξέδωσε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου.

Ανακοίνωση εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Χρίστου Μ. Τριανταφυλλίδη, απαντώντας στις καταγγελίες του Νίκου Κληρίδη για τη διαπλοκή στο δικαστικό σώμα.

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, σχολιάζοντας την επιστολής του Νίκου Κληρίδη προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Αυτούσια η επιστολή:

«Η συμπερίληψη του δικού μου ονόματος στην επιστολή είναι ασύνδετη με τις σκέψεις που έχουν ως επίκεντρο την Τρ.Κύπρου και συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα. Αφορμή για την εναντίον μου μομφή αποτέλεσε το ότι, κατά το 2010. Συμμετείχα ως μέλος του Εφετείου σε υπόθεση στην οποία εμφανίστηκε για την εντέλει επιτύχουσα Εφεσίβλητη ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, πατέρας της συζύγου του υιού μου, συνεταίρου στο ίδιο γραφείο μαζί τους.

Τον Εφεσείοντα εκπροσώπησε έμπειρος δικηγόρος, που είμαι βέβαιος γνώριζε τη σχέση συγγένειας, αφού παρευρέθηκε στη δεξίωση του γάμου. Εμφανιζόμενος ενώπιον του Εφετείου στην ακρόαση δεν προέβαλε ένσταση αναφορικά με τη σύνθεση. Ο Εφεσείων προσέφυγε με άλλο δικηγόρο στο ΕΔΑΔΑ και εν συνεχεία επέλεξε να χειριστεί την υπόθεση του αυτοπροσώπως. Προέβαλε ανάμεσα σε άλλα ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο αγνοούσε την ύπαρξη της υπό αναφορά συγγενικής σχέσης.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την επιστολή του Α.Κραμβή.

Keywords
Τυχαία Θέματα