Α.Κυπριανού: Κάποιοι θέλουν να στήσουν το ΑΚΕΛ στον τοίχο

Ευθείες βολές εξαπέλυσε ο Άντρος Κυπριανού από το Ράδιο Πρώτο κατά ανακριτικών Αρχών, Νομικής Υπηρεσίας και Γενικού Ελεγκτή. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Νομική Υπηρεσία απαντουν στις επικρίσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι κάποιοι θέλουν να στήσουν στον τοίχο το ΑΚΕΛ.

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως

της δημοσιότητας για την Πρύτανι του ΤΕΠΑΚ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη διερεύνηση των διαφόρων ζητημάτων, προκειμένου να μην διαπομπεύονται προσωπικότητες. Διευκρίνισε ότι λέγοντας αυτά, δεν υπαινίσσεται ότι πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη σκανδάλων, αλλά να γίνεται ορθή διερεύνηση και εκεί και όπου εντοπίζονται ευθύνες, ν’ ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.

«Μάς διαμορφώνεται η εντύπωση, το τελευταίο διάστημα, ότι κάποιοι ενεργούν με τρόπο που στοχεύει περισσότερο στο να ικανοποιήσει περισσότερο τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη και όχι να οδηγήσει στη διαλεύκανση κάποιων υποθέσεων. Αυτοί οι κάποιοι είναι οι ανακριτικές αρχές που διορίζονται, καθώς, επίσης, η νομική υπηρεσία με τον τρόπο που χειρίζονται τα ζητήματα. Να μου επιτρέψετε να πω ότι και σε άλλες περιπτώσεις και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής –λυπούμαι που το λέω- αλλά για μένα πλέον καθίσταται προφανές ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικόνα και τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία των ζητημάτων. Έχει συγκεκριμένες ευθύνες και ρόλο να διαδραματίσει ο Γενικός Ελεγκτής και είναι πάρα πολύ σημαντικός στην κυπριακή κοινωνία. Το αναγνωρίζουμε και θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια που καταβάλλει για να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν πάρα πολλά ζητήματα και να διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι πρώτα και κύρια ο ίδιος έχει την κύρια ευθύνη να λειτουργήσει με τρόπο που θα αποκομίσει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων».

Επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Ελεγκτή και ζητήσαμε την απάντησή του, για τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού.

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι κριτήριο των δικών μας ενεργειών είναι μόνο το δημόσιο συμφέρον. Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής και της Κυβέρνησης στο θεσμό και το έργο του Γενικού Ελεγκτή είναι αναγκαία, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο των ενεργειών μας. Άλλωστε, η ανεξαρτησία του θεσμού διαφυλάσσεται σαφώς στο Σύνταγμα. Εννοείται ότι κάθε καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη από όλους και φυσικά καί από τα πολιτικά κόμματα. Αν το ΑΚΕΛ έχει οποιεσδήποτε εισηγήσεις για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Υπηρεσίας μας, με χαρά θα τίς ακούσουμε. Αυτό που κρατώ ως πολύ θετικό είναι τη σαφή θέση του κ. Κυπριανού ότι θα στηρίξει την προσπάθεια -που προς τιμή του αναγνωρίζει ότι καταβάλλουμε- για να διερευνηθούν τα τόσα σκάνδαλα του παρελθόντος και να διορθωθούν τα κακώς έχοντα».

Η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση και απορρίπτει τις επικρίσεις που έγιναν καί χθες εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας με αφορμή τη λήξη του διατάγματος κράτησης της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού-Παπαηλιού.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας:

«Οι επικρίσεις περί προχειρότητας, υπερβολικού ζήλου και ενασχόλησης με ζητήματα ήσσονος σημασίας είναι τελείως απαράδεκτες και αβάσιμες. Εξίσου αβάσιμος είναι καί ο ισχυρισμός ότι η υπό εξέταση υπόθεση συνιστά ασήμαντο διοικητικής φύσεως θέμα και όχι ποινικό αδίκημα. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι καθαρά ποινικά και σχετίζονται με κατηγορίες πλαστογραφίας εγγράφου, κατάχρησης εξουσίας, συνωμοσίας κ.ά. Το ότι πρόκειται για σοβαρά ποινικά αδικήματα έχει κριθεί τόσο από τους ανακριτές και τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και από δύο διαφορετικούς δικαστές, οι οποίοι διέταξαν την έκδοση εντάλματος σύλληψης και διατάγματος προσωποκράτησης, αφού πείσθηκαν ότι από το διαθέσιμο μαρτυρικό υλικό, όχι μόνο υπάρχουν ποινικά αδικήματα, αλλά και ότι στοιχειοθετείται και εύλογη υπόνοια εναντίον της Πρυτάνεως για τη διάπραξή τους. Το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί, οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι εξέπνευσε το τριήμερο διάστημα που είχε παράσχει το Δικαστήριο, ενώ οι ανακρίσεις δεν έχουν ακόμα περατωθεί και συνεχίζονται. Με αυτά τα δεδομένα, προκύπτει ότι οι οποιεσδήποτε επικρίσεις δεν βασίζονται στα πραγματικά γεγονότα και αλλοιώνουν την ουσιαστική εικόνα της υπόθεσης. Η Νομική Υπηρεσία θα συνεχίσει να διερευνά και να ασχολείται με την ενδεχόμενη διάπραξη οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο μακράν από παρεμβάσεις ή προστασίες κομματικές ή άλλες και σίγουρα χωρίς καμμιά σκοπιμότητα ή στοχοποίηση οποιωνδήποτε προσώπων».

Η Αστυνομία Κύπρου απάντησε με χθεσινή ανακοίνωσή της, στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης που αφορά στην Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αρχηγείου της Αστυνομίας, παραθέτουμε εκ νέου την χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης κατόπιν οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας. Η σύλληψη της Πρυτάνεως έγινε με αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, αφού προηγουμένως είχε τεθεί μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου. Ακολούθως, εκδόθηκε διάταγμα τριήμερης κράτησης της πιο πάνω, από το Δικαστήριο, το οποίο λαμβάνει πάντοτε υπόψη ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης, την ύπαρξη εύλογης υποψίας για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Σε σχέση με το επιχείρημα που διατυπώνεται ότι η Σύγκλητος άδειασε την Αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός της ότι είναι η ίδια η Σύγκλητος που δήθεν προχώρησε στην καταγγελία της κας Κεραυνού, υπογραμμίζεται ότι ουδέποτε αναφέρθηκε από την Αστυνομία ότι η καταγγελία είχε υποβληθεί από τη Σύγκλητο. Η Αστυνομία θεωρεί τουλάχιστον άδικες τις επικρίσεις για «προχειρότητα» και «ελαφρότητα» από μέρους της σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες σοβαρές υποθέσεις που διερευνώνται επιτυχώς, η Αστυνομία λειτουργεί πάντοτε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, στο πλαίσιο εφαρμογής των νόμων. Κατ’ αυτό τον τρόπο έχει χειριστεί μέχρι στιγμής και την υπό αναφορά υπόθεση, η οποία και εξακολουθεί να διερευνάται.

Οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης του ΑΚΕΛ

Περαιτέρω, ο Άντρος Κυπριανού, στη συνέντευξή του στο Ράδιο Πρώτο, παρατήρησε ότι διώκονται στελέχη της αριστεράς ή άτομα που υποστήριξαν δημόσια θέσεις του ΑΚΕΛ ή του Δημήτρη Χριστόφια, χωρίς να έχει προκύψει κάτι εις βάρος τους.

«Να πω ακόμη κάτι. Μού εμπιστεύθηκε άνθρωπος, το όνομα του οποίου ήταν αναμεμειγμένο σ’ ένα από τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα (δεν ανήκει στο χώρο του ΑΚΕΛ, ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο, αλλά μού είπε ότι τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπό μου) ότι η αγωνία και η έγνοια των ανακριτών, όταν τόν ανέκριναν ήταν να πει κάτι σε βάρος του ΑΚΕΛ. Όλη η προσοχή επικεντρώθηκε στο να λεχθεί κάτι σε βάρος του ΑΚΕΛ».

Ερωτηθείς αν διακρίνει κάποια συντονισμένη προσπάθεια εις βάρος του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος υπήρξε αρκούντος διαφωτιστικός.

Δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο, πως, μετά την τραγωδία στο Μαρί, είχε στηθεί μια οργανωμένη προσπάθεια αποδόμησης του ΑΚΕΛ και ότι τέθηκαν δύο στόχοι. Ο πρώτος ήταν να δυσφημιστεί το ΑΚΕΛ στην κοινή γνώμη και ν’ απομακρυνθεί από την εξουσία, γεγονός, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος προέβλεπε την αποδόμηση και τον περιορισμό του ρόλου του ΑΚΕΛ στην κυπριακή πολιτική πραγματικότητα.

«Έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες στις ευρωεκλογές, προκειμένου το ΑΚΕΛ να συρρικνωθεί και να περιοριστεί σε ποσοστά κάτω από το 20%. Θυμάστε, όλες οι δημοσκοπήσεις, πριν από τις ευρωεκλογές, αυτό έδειχναν. Το ΑΚΕΛ κρατήθηκε στο 27%. Από τις ενδείξεις που έχουμε και από δημοσκοπήσεις που γίνονται από άλλους φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και με προφανή άνοδο. Αυτό το πράγμα ενοχλεί πολλούς, γιατί δεν έχει οδηγήσει στην επίτευξη του δεύτερου στόχου. Και τούς λέω από αυτό το μικρόφωνο που μου παρέχετε ότι δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί το ΑΚΕΛ από τη συνείδηση του κυπριακού λαού. Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειές τους. Ας λειτουργήσουμε πολιτικά. Ας αντιπαρατεθούμε με πολιτικούς όρους σε όσα ζητήματα θεωρούν ότι πρέπει ν’ αντιπαρατεθούμε κι ας αφήσουμε στην άκρη αυτού του είδους τη συμπεριφορά που περιορίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Για να πω τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό που θα ήθελα να δώσω».

Ο Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε ότι το ΑΚΕΛ διέπραξε πολιτικά λάθη και ότι κατά την περίοδο που βρέθηκε στην εξουσία υπήρξαν ελλείψεις και αδυναμίες. Όμως, σημείωσε, ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα έχει τις ευθύνες που κάποιοι επιχειρούν να τού καταλογίσουν. Κατέληξε λέγοντας ότι «όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, το ΑΚΕΛ δεν θα ξεριζωθεί από τη συνείδηση του κυπριακού λαού και μόνο οργή μού προκαλούν διάφορα συμβάντα που στοχεύουν σε βάρος του κόμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα